10. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võlgade tõendamine dokumentide olemasolul ja nende puudumisel

Themis Õigusbüroo juristid käsitlevad võlgade tõendamist
Foto: erakogu
Sa kaotad oma raha, kuna dokumentatsioon ja muud tõendid võla kohta on nõrgad või olematud. Intrigeeriv? Aga täpselt nii on. Võlgnevuse sissenõudmise efektiivsus ja perspektiiv sõltub sellest, milline on võlga toetav dokumentatsioon või muud tõendid. Mida tugevam see on, seda hõlpsamini ja kiiremini on tulemus saavutatav. Artiklis keskendutakse võlgnevuse tõendamisele nii dokumentide ja muude tõendite olemasolul kui ka nende puudumisel.

Kui võlasuhe on jõudnud faasi, kus kokkulepitud tingimusi mäletatakse erinevalt, kokkulepitut ei täideta, kontakti välditakse vms, tuleb oma õigusi kaitsma hakata. Kui võlgnik koostööd ei tee, tuleb suure tõenäosusega pöörduda kohtusse. Kohtunik on isik kolmandal toolil, kes ülejäänud kahel toolil istunud ei ole, st ta ei tea, mida võlausaldaja ja võlgnik on omavahel rääkinud, lubanud, kokku leppinud. Seda kõike tuleb võlausaldajal igakülgselt ja veenvalt tõendada. Kohtus sobivad igasugused asitõendid: dokumendid, salvestised, sotsiaalmeedia dialoogid, tunnistaja ütlused, menetlusosalise vande all antud seletused, fotod, vaatlused, ekspertarvamus jne.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700