Autor: Raamatupidaja.ee • 5. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muutub teenistujatele välislähetustasude maksmine

Muutub teenistujatele välislähetustasude maksmine
Foto: Pixabay
Valmimas on eelnõu, millega muudetakse teenistujate välislähetustasude ja abikaasatasude maksmise korda ja protsente.

Seadusega tunnistatakse kehtetuks välislähetustasu suurendamise protsendimäärasid kehtestavad sätted ning antakse Vabariigi Valitsusele volitus kehtestada määruses teenistujaga kaasasoleva lapse ja mittetöötava abikaasa eest teenistuja välislähetustasu suurendamise protsendimäärad ja kord. Protsendimäärade kehtestamine seaduse asemel Vabariigi Valitsuse määruses võimaldab edaspidi vajaduse tekkimisel neid paindlikumalt muuta. Kavandatavate suhteliselt suurte protsendimääradega säilitatakse perekonnaliikmete eest makstava välislähetustasu suurendus samas suurusjärgus, mida makstakse praegu, enne linnade elukalliduse koefitsientide muutmist kavandatud määral.

Muutub elukalliduse arvutamise alus ja tõuseb palk

Alates 1. veebruarist 2018 võetakse esmakordselt elukalliduse arvutamise aluseks ECA Internationali[1]elukalliduse indeks, mis võrdleb ostukorvi asukohariigis konkreetses linnas ostukorviga kodumaal. Lähtudes valuutakursist ja inflatsioonist arvutatakse tarbimiskorv konkreetses riigis või linnas teataval ajal (hinnavaatlused toimuvad kaks korda aastas, eriti kõrge inflatsiooniga riikide puhul tihedamalt), jättes välja kõik muud kaasnevad kulud, mida riik hüvitab eraldi – korter, kool, kolimine, tervishoid jne. See tähendab seniste välislähetustasude vähenemist keskmiselt 2,5 korda. Väheneva välislähetustasu arvelt suurendatakse teenistuja palka, nii et tema palgast ja maksuvabast välislähetustasust moodustuv kogusissetulek ei muutu.

Kehtiva korra alusel suurendatakse välislähetustasu iga kaasasoleva perekonnaliikme eest. Kuna see osa välislähetustasust on otseselt seotud perekonnaliikmete arvuga, mitte aga teenistuja tööga, siis ei ole võimalik kaasasolevate perekonnaliikmete eest makstavat välislähetustasu suurendust ümber arvestada teenistuja palka. Selleks et ära hoida palga vähenemist, on kavandatavad välislähetustasu suurendamise protsendid oluliselt kõrgemad kehtivatest.

Diplomaadi ja haldusteenistujaga kaasasoleva mittetöötava abikaasa eest ei ole enam põhjendatud erineva suurenduse kehtestamine, mistõttu on need eelnõus ühtlustatud. Väiksema koefitsiendi ja välislähetustasu suurendamise kõrgema protsendi koosmõjul jäävad välislähetustasu suurendused praegustega võrreldes samaks. Suurendus kaasasoleva abikaasa eest arvutatakse nii nagu praegugi teenistuja välislähetustasu lähtesummast, mis on korrutatud asukohalinna koefitsiendiga. Suurendus kaasasoleva lapse eest arvutatakse lauaülema välislähetustasu lähtesummalt, mis samuti korrutatakse enne asukohalinna koefitsiendiga. Nii sõltub ka suurendatud välislähetustasu määr konkreetse asukohalinna elukallidusest.

Eelnõu kohaselt kehtestatakse teenistujaga kaasasoleva mittetöötava abikaasa eest välislähetustasu suurenduseks 70% ja teenistujaga kaasasoleva lapse eest 35%.

Punktidega 5–7 kavandatud muudatuse kohaselt kohustatakse teenistujat esitama andmed perekonnaliikmete asukohariigis viibitud päevade kohta ja abikaasa töötamise või teenuse osutamise kohta jooksva kuu 15. kuupäeval. Seni kehtivas määruses tuleb need andmed esitada üks nädal enne jooksva kuu viimast kuupäeva.

Määruse jõustumine

Määrus jõustub 2018. aasta 1. veebruaril.

Vabariigi Valitsuse 14. detsembri 2006. aasta määruse nr 256 „Välislähetustasu ja abikaasatasu maksmise ning teenistuja kulude katmise kord“ muutmise määruse eelnõu

Allikas: Eelnõude infosüsteem

[1] ECA International (Employment Conditions Abroad Limited)on sõltumatu statistilise andmeteenuse (andmed palkade, eluasemekulude, toidukorvi, hariduskulude, üürituru, tööõiguse, elukvaliteedi jmt kohta enam kui 470 maailma linnas) pakkuja. ECAlt ostavad teenust rahvusvahelised ettevõtted, aga ka mitme riigi välisministeeriumid, et oma välisriikidesse pikaajaliselt lähetatud töötajatega seotud kulusid planeerida ja eelarvestada.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700