10. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pettuste avastamine ja vältimine

Ülle Pärl käsitleb pettuste avastamist ja ärahoidmist
Foto: erakogu
Kuigi raamatupidamine peaks olema pettuste avastamise ja vältimise vahend, seostatakse sageli just raamatupidajaid pettuste korraldamisega. Mitmed raamatupidajad on usaldust kuritarvitanud ja erinevaid skeeme kasutades kliendi rahakotti tühjendanud. Kas sellised seosed on põhjendatud? Kas raamatupidaja on pettuste korraldaja või avastaja?

Vastupidi levinud arusaamale, on üks raamatupidamise ja raamatupidajate olulisi ülesandeid läbi aegade olnud organisatsioonis toimuvate pettuste avastamine. 18. sajandi Briti filosoof Jeremy Bentham (1748–1832) on ühes oma kirjutises välja toonud raamatupidamise oskuse näha asju nendega otseselt kokku puutumata ehk nagu sõnastab prantsuse filosoof Michel Foucault (1926–1984): raamatupidamissüsteem annab võimaluse vaadata teisele poole seina ning „näha”, mis seal toimub. Raamatupidamises tõlgitakse tegelikus elus toimunud sündmused süstematiseeritud rahakeelde. Süstematiseeritud info aitab avastada tavalisest erinevat käitumist. See võib olla üheks märgiks võimalikust pettusest.[1]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700