11. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõiduautoga seotud kulutused tuleb õigesti tuvastada

Grant Thornton Rimessi maksunõustaja Tõnis Elling kirjutab sõiduautodega seotud kulutustest
Foto: erakogu
Selleks, et sõiduautode sisendkäibemaksu õigesti deklareerida, tuleb esmalt vaadata, millised kulutused on sõiduautoga seotud ja millised mitte.

Selleks, et sisendkäibemaksu õigesti deklareerida, tuleb esmalt vaadata, millised kulutused on sõiduautoga seotud ja millised mitte. Ei ole kahtlust, et kütuse ja varuosade ost, auto hooldus, remont ja parkimistasud on sõiduauto kasutusega seotud kulutused. Mõnevõrra vaidlusalune olukord võib aga olla statsionaarse parkimiskohaga seoses. Kui ettevõtja tasub rendileandjale lisaks kontorile ka parkimiskoha eest renti, siis ei saa alati öelda, et see kulutus on seotud üksnes ja ainult ettevõtja enda sõiduautoga. Võib juhtuda, et sellel parkimiskohal pargivad oma autosid ka kliendid. Sellisel juhul on kulutus ikkagi pigem üldine halduskulu. Kui aga parkimiskohta saab seostada ainult konkreetse autoga, siis soovib maksuhaldur seostada seda kulu sõiduautoga ja lubada ainult 50% sisendkäibemaksu maha arvata. Teatud tõlgendamise moment on parkimiskoha osas olemas.

Üks vaidlusi tekitav asjaolu on veel sõiduauto haagiste ost või rent. Rahandusministeerium ja Maksu- ja Tolliamet on seisukohal, et haagise ost ja rent ei ole sõiduautoga seotud kulutus. Samuti ei ole seda autole paigutatud reklaam. Eraldi küsimus on tõusetunud parkimise ja praami piletitega seoses, kui need kulutused on üks osa vormistatud lähetuskuludest. Ka siin on maksuhaldur väljendanud seisukohta, et parkimised ja praami pilet lähetuse käigus on ikkagi seostatav konkreetse sõidukiga ja seal tuleb vaadata maksustamisperioodi lõikes, kas selle sõidukiga seoses on ettevõtjal sellel maksustamisperioodil õigus 100% sisendkäibemaksu maha arvata või ainult 50%. Vastavalt sellele tuleb ka konkreetset arvet deklareerida. Kindlasti tuleb siin arvestada, et sisendkäibemaksu saab ettevõtlusega seotult maha arvata ainult siis, kui arve on vormistatud ettevõtja nimele ja sisaldab endas kõiki KMS § 37 nõutud rekvisiite.

Olukord on aga teine, kui töötaja kasutab lähetuses viibimiseks oma isiklikku sõiduautot. Sisendkäibemaksu piirang laieneb ainult tööandaja sõiduautole või tööandaja kasutuses olnud sõiduautole. Siis saab ettevõtte nimele väljastatud praamipileti või parkimistasu eest tasutud sisendkäibemaksu maha arvata täies ulatuses (vähemalt seni puudub vastupidist tõendav halduspraktika). Kui kuludokument ei ole väljastatud ettevõtte nimele või ei vasta muudel asjaoludel KMS § 37 toodud nõuetele, siis ei ole sisendkäibemaksu maha-arvamine lubatud. 

Autor: Tõnis Elling. Grant Thornton Rimessi maksunõustaja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700