Autor: Tuuli Seinberg • 23. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste jaoks atraktiivseim Läti turg

PwC äsjasest tippjuhtide uuringust tuli välja, et globaalselt on Hiina asemel perspektiivikaimaks välisturuks kerkinud USA ning Eesti olulisimaks turuks tõusnud Läti.

Kasvuootused globaalselt stabiilsed, Eestis aga langenud toob välja, et globaalselt usub ettevõtte müügikäibe kasvatamisse aasta lõikes 39% tippjuhtidest, mis on eelmise aastaga enam-vähem sama tulemus.

Audiitorbüroo PwC partner ja juhatuse liige Ago Vilu

Eestis on aastased kasvuootused tugevalt langenud – mulluse 41% asemel usub käibe kasvatamisse sel aastal vaid 25% ettevõtjatest. Järgneva 3 aasta jooksul on pilt veidi parem, sest globaalselt on optimism isegi kasvanud, ent Eestis mõne protsendi võrra langenud.Kasvuallikatena nähakse Eestis võrreldes mullusega  võimalusi pigem uute toodete ja teenuste arendamises. Eelmisel aastal panustas enamik juhte loomulikule kasvule kohalikul turul.Eesti jaoks atraktiivseim Läti turg

Välisturgude atraktiivsuses on toimunud suur ümbermäng – turuvalitseja Hiina asemel on esikohale kerkinud USA.  Ka teiste arenenud riikide atraktiivsus välisturgudena on lühiajalises perspektiivis pisut tõusnud ning mitmete BRICS riikide oma langenud, kuna varjatud äri tegemise kulud ja riskid ületavad loodetud tulusust.

Eesti sihtturgudel on toimunud veelgi suurem ümbermäng, sest seni kõige köitvamad Soome ja Rootsi turud on oma kohad loovutanud Lätile, mida peab käibekasvu suhtes oma ettevõttele kõige olulisemaks lausa 41% vastanud ettevõtjatest (mullu 21%). Ka Leedu on teinud suure hüppe, samas kui Venemaa positsioon on oodatavalt tugevalt langenud.

 

Majanduskeskkonna riskidena Eestis kõrgeimal kohal geopoliitiline ebakindlus

Globaalsed tippjuhid peavad olulisemateks majanduslikeks ja poliitilisteks riskideks seadusandlikku ülereguleerimist (78%) , valitsuste majandust pärssivaid reageeringuid eelarvedefitsiidile (72%), geopoliitilist ebakindlust (72%),  kasvavat maksukoormust (70%).

Eestis on suurimateks muredeks geopoliitiline ebakindlus (78%), kasvav maksukoormus (76%), tööjõu puudus (74%). 

Olulised globaalsed trendid

Ago Vilu tõi olukorda kommenteerides välja, et piirid on hägustumas – ettevõtted ei tegutse enam ainult traditsioonilistes valdkondades, vaid toimub ka laienemine muudesse sektoritesse. Ka piirid koostööpartneri ja konkurendi vahel on hägustumas sõltuvalt projektist ja ajas muutuvast olukorrast. Mida paremad on koostöövõrgustikud, seda edukam on ettevõte, sest jagatakse nii riske, talente kui tehnoloogiaid. • -56% juhtidest plaanib lähema 3 aasta jooksul siseneda uutesse tegevusvaldkondadesse (ja sama teevad konkurendid) • -Lisaks traditsioonilistele partneritele (näit. hankijad) kaasatakse kliendid, teadusasutused ja sageli ka konkurendid

Kolm olulisimat trendi on:

Laienemine uutesse / mitte-traditsioonilistesse sektoritesse

• -Tehnoloogia vähendab sisenemisbarjääre• -Suurim väljakutse on leida ühisosa ettevõtte põhitugevuste ja kliendi muutuvate soovide vahelKoostöövõrgustike arendamine

• -Piirid koostööpartnerite ja konkurentide vahel on hägustunud• -Jagatakse riske, tehnoloogiat, teadmisi, talenteMultitalendid on järjest hinnatum ressurss

Eesti maksukeskkond vajab muutmist

Ootusi maksukeskkonnale eraldi polnud uuringus välja toodud, ent Ago Vilu hinnangul on tööjõumaksud põhivaldkond, mis vajaks muutmist.Ettevõtjate ja maksumaksjate ootuseid võrreldes toob Ago Vilu välja, et ettevõtjate  jaoks on olulised ettevõtte poolt makstavad maksud, mis on töötaja jaoks nähtamatud. Töötajatele on olulisemad aga tulumaks ja tulumaksuvaba miinimum.Kokkuvõtteks

Ago Vilu jaoks  oli suurim üllatus see, et  globaalsetel turgudel kerkis tippu USA ja et Venemaa suhtes tuntakse nii sügavat pessimismi. Üllatav oli ka see, et Eestis on ettevõtjate kasvuootused nii tugevalt all.„Olukord, mil kohaliku turu kasv on vaibumas ja kasvuallikaks enam uued tooted/teenused survestab ehk ettevõtjaid rohkem innovaatilisusele ja tegudele,“ loodab Ago Vilu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700