Autor: Juuli Laanemets • 12. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõiduautode korda ei muudeta?

Reformierakonna ja Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioonid jätsid täna eelnõudest välja ettevõtluses kasutatava sõiduautode sisendkäibemaksu maha arvamise piiramise, era ja töösõitude regulatsioonide, 64 eurose isikliku sõiduauto kasutamise hüvitise kaotamise ja sõiduautode erisoodustust puudutava osa. Samuti tehti ettepanek tõsta elektroonilises käibedeklaratsioonis kontrollitavate arvete piiri. 

Reformierakonna ja Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioonid jätsid täna Käibemaksuseaduse ja Tulumaksuseaduse eelnõude menetlustest välja ettevõtluses kasutatava sõiduautode sisendkäibemaksu maha arvamise piiramise, era ja töösõitude regulatsioonide, 64 eurose isikliku sõiduauto kasutamise hüvitise kaotamise ja sõiduautode erisoodustust puudutava osa. Samuti tegid nad ettepaneku tõsta elektroonilises käibedeklaratsioonis kontrollitavate arvete piiri.

Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe ja rahanduskomisjoni liikme Remo Holsmeri sõnul on antud eelnõudele laekunud suurel hulgal ettepanekuid. „Otsustasime kogu ettevõtluses soetatavate sõidukite regulatsiooni meile esitatud eelnõudest välja võtta. Reformierakonna fraktsioon tegi selle otsuse ühiselt koos IRLiga ja peale pikka kaalumist ning mitmeid kohtumisi rahandusministeeriumi ning ettevõtlusorganisatsioonidega. Muudatuse sisu – autode kasutamise reeglid -  vajavad tõesti uuendamist ja rahandusministeerium saab seda nüüd mõistlikus tempos ettevõtjatega arutada. Kui leitakse hea lahendus, saame seda järgmisel aastal sisuliselt arutada, oleme selleks valmis,” ütles Holsmer.

Rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul vajab kogu autode maksustamise temaatika terviklikku lähenemist. “Nende eelnõude menetlemisel oli tunnetatav liigne rutakus ning vähene dialoog huvigruppidega. Rahanduskomisjoni parlamentaarsel kuulamisel tuli selgelt välja täiendava analüüsi vajadus. Rahandusministeerium ning maksu – ja tolliamet vajavad rohkem aega teemaga tegelemiseks,” lisas Sester.

Koalitsioonifraktsioonid teevad Käibemaksuseaduse eelnõusse ettepaneku tõsta elektroonilises käibemaksudeklaratsiooni lisas maksu- ja tolliametile esitatavate arvete esitamise piirmäära. Nii Holsmer kui Sester rõhutasid, et maksupettustega võitlemine on riigi jaoks olulise tähtsusega ning elektrooniline käibemaksudeklaratsiooni lisa võib olla samm õiges suunas.

“Piirmäära tõstmine vähendab väike ja keskmise suurusega ettevõtete kohanemisraskusi uuele süsteemile üle minemisel. Peame silmas käibemaksudeklaratsiooni lisas kajastatavate üle 1000 euroste arvete kogusumma piiri olulist tõstmist, et vähendada ettevõtjate koormust uuele süsteemile üleminekul. Enne uue regulatsiooni rakendumist tuleb maksu- ja tolliametil valmis saada ka vastav IT lahendus,“ sõnasid Holsmer ja Sester. 

Riigikogule esitatud sõidukite soetamise maksumuudatuste mõju riigieelarvele on 24 miljonit eurot. Riigieelarvesse laekumata jääv osa kaetakse täiendava vara müügi ja riigile kuuluvate äriühingute dividendide suurendamise kaudu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700