Autor: Juuli Laanemets • 27. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiaturg.ee: börsipakett veebruaris 13 % soodsam fikseeritud hinnaga paketist

Sõltumatu hinnavõrdlusportaali Energiaturg.ee andmetel oli populaarseim börsihinnaga pakett veebruaris nii nagu jaanuariski soodsam kui enimlevinud fikseeritud hinnaga pakett. Jaanuaris oli börsipakett soodsam kaheksa protsenti, veebruaris 13 protsenti.

Veebruari börsihind langes avatud elektrituru esimese kuuga võrreldes viis protsenti, teatas tarbijakeskne portaal Energiaturg.ee. Veebruaris oli näiteks 1750 kWh aastatarbimisega korteril börsihinnaga pakett koos käibemaksuga keskmiselt  1,14 eurot odavam kui 12-kuuline enimvalitud fikseeritud hinnaga pakett. Eramus tarbimisega 10 000 kWh maksab tarbija fikseeritud paketiga veebruaris keskmiselt 6,49 eurot rohkem ning elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, pakettide hinnavahe on veebruaris keskmiselt 14,6 eurot. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.

Portaal võrdles eraklientide seas kahte seni kõige populaarsemat paketti. Arvutused tuginevad eelmise aasta detsembris Eesti Energia poolt 12-kuulisele paketile pakutud fikseeritud elektrihinna ja 220 Energia ilma ettemaksuta börsihinnaga marginaali aritmeetilisele keskmisele, mis Eesti Energia avalike hinnakirjade järgi detsembris oli 5,845 senti/kWh ja 220 Energial vastavalt 0,2425 senti/kWh. Hindade arvutamisel on aluseks võetud Elektrilevi tüüpkoormusgraafik ja Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonna 2013. aasta veebruarikuu tunnihinnad.

Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke selgitas, et portaali külastusstatistika põhjal hakkasid tarbijad selle aasta esimeste elektriarvete saabumisel hindu aktiivsemalt võrdlema, sest selgusid nii pakettide hinnaerinevused kui ka üldteenuse hind - tarbijatel tekkis võrdlusmoment ja seetõttu on kergem valida ning otsustada. 

„Tarbija risk on paketi vahetamisel piiratud ühe kuuga, kuna eratarbija saab paketti või müüjat vahetada kord kuus trahvivabalt. Siiski on tarbijad andnud meile tagasisidet elektrimüüja vahetamise keerukusest ning protsessi ajamahutuvuse kohta. Ei piisa ainult sellest, et tarbija sõlmib uue müüjaga lepingu, tuleb ka eelmise müüjaga leping lõpetada. Vana lepingu lõpetamiseks ja uue lepingu jõustumiseks võib müüjavahetuse protsess venida ühe kuu asemel kahe kuu pikkuseks. Siinkohal on kindlasti Eestis müüjavahetuse lihtsustamiseks ja kiirendamiseks arenguruumi, kuid konkurentsi tõhustamiseks on see hädavajalik,“ selgitas Kukke.

Elektri börsihind veebruaris langes viis protsenti

Elektribörsi NordPoolSpot hinna aritmeetilise keskmise arvutuste põhjal on elektri börsihind veebruaris võrreldes avatud elektrituru esimese kuuga langenud viis protsenti.

„Muutuva hinnaga paketi valis 31. detsembri seisuga Eleringi andmetel vaid 17 protsenti tarbijatest, kuid arvestades börsipaketi odavamat hinda juba talvekuudel, oleks fikseeritud paketi valinud tarbijad paketivahetuse korral võitnud veelgi enam. Madalamate elektrihindade eelduseks on aktiivne turukonkurents. Vaadates elektrilepingute jagunemist elektrimüüjate vahel, on selge, et väiksemad müüjad peavad kõvasti pingutama, et oma turuosa suurendada. Samuti saab riik siin võrdsete mängureeglite kehtestamisel abiks olla,“ märgib Kukke.

Sõltumatu hinnavõrdlusportaali andmetel on 2012. aasta novembrist detsembrini elektrimüüjate tehtud hinnamuudatuste arv võrdväärne avatud elektrituru kahel esimesel kuul tehtud muudatustega. 2013. aasta jaanuari ja veebruari kuu jooksul on Eesti Energia muutnud pakettide hindu 15, Elektrum ja 220 Energia neljal ning Elektrimüügi AS kolmel korral. 

Energiaturg.ee saab lisaks senisele seitsme elektrimüüja 220 Energia, Eesti Energia, Eesti Gaas, Elektrimüügi AS, Elektrum, Imatra Elekter ning VKG Elektrivõrgud hinnapakettidele nüüd võrrelda ka väiksemate võrguettevõtjate (Loo Elekter, Elveso, TS Energia, Saku Maja, Veerenni Jaotusvõrk) elektrimüügi pakette. Ülejäänud väiksemad võrguettevõtjad ei ole oma veebilehtedele hinnainfot veel üles pannud, kuid kui see avaldatakse, lisatakse ka nende pakkumised võrdlusesse.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700