Autor: Juuli Laanemets • 12. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eelmise aasta riigihangete maht oli 1,8 miljardit eurot

2011. aastal korraldati Eestis 6266 riigihanget ning sõlmiti hankelepinguid kogumaksumusega üle 1,8 miljardi euro. Võrreldes 2010. aastaga korraldati 320 riigihanget enam, samuti tõusis sõlmitud hankelepingute kogumaksumus 107 miljoni euro võrra.  

2011. aastal vaidlustati korraldatud riigihangetest üksnes 259 riigihanget ehk 4,1%. Ka selle aasta esialgne statistika ei näita vaidlustuste arvu kasvu.

"Arvestades, et kõik need üle 6000 ostu enam kui 1,8 miljardit euro eest on tehtud riigihangete registri kaudu, on Eestis tagatud riigihangete läbipaistvus ning avatus konkurentsile. Statistika näitab samuti, et Eesti ettevõtjad suudavad üldjuhul rahuldada riigi vajadusi ning vaidlustuste mõõdukas arv viitab hea hankepraktika olemasolule", ütles rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsleri ülesannetes Agris Peedu.

Riigihanke korras telliti enam teenuseid, kokku tehti 2 724 hanget maksumusega 530 miljonit eurot. Suurim oli 1 221 ehitustöö maksumus 924 miljonit eurot, mis moodustas riigihangete kogumaksumusest poole. Asju osteti 2 321 hankega kokku 431 miljoni euro eest.

2010. aastaga võrreldes suurenes enam ehitustööde hankelepingute  kogumaksumus 66 protsendi võrra. Suurenemine on osaliselt tingitud saastekvoodi müügist laekunud raha suunamisest avalike hoonete projekteerimis-, renoveerimis- ja ehitustöödeks 2012. aasta lõpuni. Samuti on saastekvoodi raha kasutatud asjade ostmiseks, aastaga suurenes nende kogumaksumus 56 protsenti.

Edukaimad pakkujad olid möödunud aastal Ericsson Eesti, Nordecon ja Lemminkäinen. Suurem osa hankelepingutest sõlmiti Eesti ettevõtjatega. Pakkujatega EList sõlmiti 249 hankelepingut maksumusega 76,9 miljonit eurot, väljastpoolt seda sõlmiti 48 hankelepingut maksumusega 14 miljonit eurot. 

Riigihankelepingute kogumaksumuse alusel olid suuremateks hankijateks 2011. aastal Maanteeamet, Riigi Metsamajandamise Keskus, Kaitsevägi, Riigi Kinnisvara ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla. Kohalikest omavalitsustest hankisid enam Tartu linn, Tallinna Kommunaalamet ja Pärnu linn.

Möödunud aasta veebruarist käivitunud e-riigihangete keskkonnas korraldati 289 e-hanget. Sel aastal on juba 15% riigihangetest korraldatud e-keskkonnas. Tegemist on positiivse tõusutrendiga, mis näitab, et hankijad usaldavad süsteemi ja on e-hangete eelistest järjest teadlikumad.

Riigihangete statistika kohta leiab rohkem infot riigihangete portaalist SIIT.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700