Autor: Juuli Laanemets • 1. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Justiitsministeerium auditeeris RIKi

Justiitsministeeriumil valmis siseaudit, millega analüüsiti Registrite ja Infosüsteemide Keskuses huvide konflikti vältimise tagamist riigihangetel ning vaadeldi lähetuste ja koolituste kulude katmist eraettevõtjate poolt.

Justiitsministeeriumi siseauditi osakond otsustas laekunud kaebuste põhjal võtta 2012. aasta alguses vaatluse alla keskuse hanked ning lähetused. Sisekontrolli poolt läbi viidud auditiga kontrolliti üle, kuidas on riigihangete osas välistatud huvide konflikti tekkimine nende töötajate puhul, kes tegelevad põhitööle lisaks töövälisel ajal ettevõtlusega. Audit tõi välja rea ettepanekuid, kuidas muuta keskuse hankekord läbipaistvamaks ning vältida edaspidi juhtumeid, kus huvide konflikt võiks olla ka näiline. Ühe lahendusena tõi audit välja võimaluse, et ettevõtlusega tegelev töötaja taandab ennast tegevusalade kattumise korral hankekomisjonist.

Justiitsministeerium pöördus sel teemal ka politsei poole, et kontrollida, kas lisaks näilisele huvide konfliktile võib esineda süüteo tunnuseid, kuid neid antud juhul ei esinenud.

Auditi kohaselt tuleb läbipaistvuse nimel edaspidi ettevõtlusega tegelemise korda täpsustada, et asutusel oleks parem ülevaate sellest, millises vormis ja millega keskuse töötajad väljaspool tööaega ettevõtluses tegelevad. Täna peab iga ettevõtlusega tegelev töötaja sellest aru andma tööle asudes, kuid samas juba töötades on inimese enda vastutada, kas ta annab teada ettevõtlusega alustamisest või mitte. Huvide konflikti vältimiseks tuleks regulaarselt uuendada töötajate ettevõtlusega tegelemise ülevaadet. Hetkel tehakse seda käsitsi, kuid RIK on asunud juba välja töötama lahendust, millega saaks tulevikus tööandja jälgida automaatselt töötajate ettevõtlusega toimuvaid muudatusi. Seda lahendust saaks tulevikus pakkuda ka teistele asutustele, olgu selleks siis riigi või erasektor.

Lisaks sisaldab audit soovitust juhtumite korral, kus võib esineda võimalik huvide konflikt, pöörduda alati kõrgemalseisva asutuse poole otsuse tegemiseks, et tagada otsuse erapooletus.

Teine olulisem tahk, mida auditiga analüüsiti, oli töötajate erasektori kulul lähetustes ja koolitustel käimine, mille osas tõi sisekontrolli audit välja võimalused tegevuspraktika läbipaistvamaks muutmiseks. On loomulik, et valdkonnas nagu näiteks infotehnoloogia, kus kõrgel tasemel oskusteave on hädavajalik ning valdkond ise pidevalt muutub, on vaja töötajaid kaasaegse infoga kursis hoida. Infotehnoloogia valdkonnas näiteks korraldavad tehnoloogia või tarkvara pakkujad koolitusi nii tasu eest, kui ka tasuta. Selliste juhtumite osas tuleb kirjeldada tegevuspraktika ja reeglid, et kõigil oleks arusaadav, millistel juhtudel ja mis alustel võib maksta mõne toote või tarkvara pakkuja kinni riigisektori lähetuse või koolituse.

Auditis on sees soovitus kirjutada sellised käitumispraktikad sisse juba riigihanget korraldades, et kõigile ja avalikult oleks üheselt arusaadav, kellele, mida ja mille eest kinni makstakse. See välistab edaspidi olukorra, millega ühel pakkujal võiksid tekkida varjatud eeliseid ning samuti ei teki küsimusi hankekorraldaja erapooletuses.

Justiitsministeerium alustas Registrite ja Infosüsteemide Keskuse riigihangete auditeerimist 2012. aasta alguses, kui laekusid esimesed vihjed võimalikust huvide konfliktist arvutite hankel. Audit alustati peale seda, kui ministeerium oli pöördunud politsei poole seaduserikkumise tuvastamiseks ning politsei ei võtnud asja menetlusse, kuna ei leidnud selleks alust. Audit alustati sooviga muuta selgemaks ja läbipaistvamaks riigihangete ja lähetuste kord, et vältida näilise huvide konflikti tekkimise võimalust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700