Autor: Juuli Laanemets • 17. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jurist vastab: Werolis teatati koondamisest õigeaegselt?

Werolis teatati koondamisest õigeaegselt?

Vastas: Tööinspektsiooni Lõuna inspektsiooni tööinspektor-jurist Neenu Pavel

Töölepingute erakorralisel ülesütlemisel majanduslikest põhjustest tulenevalt – üldarusaadavalt siis koondamise tõttu – tuleb järgida etteteatamise tähtaegu, mis on seda pikemad, mida kauem töötaja selles ettevõttes on töötanud. Etteteatamistähtaja olulisus töötaja jaoks seisneb eelkõige teadmises eelseisvast töötajäämisest ja sissetuleku kaotusest ning vajadusest leida uus töökoht. Samuti annab see töötajale vaba aega uue töö otsimiseks ajal, millal ta saab veel töötasu, sest tööandja peab selle aja töötajale võimaldama.

Ülesütlemisavaldus esitatakse vähemalt kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis ja töösuhte lõpetamist peab põhjendama.kui töötaja töösuhe tööandja juures on kestnud:

Etteteatamistähtajad on sellised (TLS § 97 lg 2 ):

- alla ühe tööaasta – vähemalt 15 kalendripäeva;- üks kuni viis tööaastat – vähemalt 30 kalendripäeva;- viis kuni kümme tööaastat – vähemalt 60 kalendripäeva;- kümme ja enam tööaastat – vähemalt 90 kalendripäeva.

Vahel aga nõuab tööelu kiiret tegutsemist ja töötajad koondatakse nö päevapealt nagu antud juhulgi. Kuna tööandja etteteatamise tähtaegu ei järginud, siis on koondatavatel AS Werol Tehased töötajatel õigus saada hüvitist ulatuses, mida neil oleks olnud õigus saada etteteatamistähtaja järgimisel (TLS § 100 lg 5). Ettevõtte pankrot on välja kuulutatud ja määratud pankrotihaldur. Edasine sõltub ettevõtte rahaliste vahendite olemasolust.

Kui rahaline kate võlanõuete rahuldamiseks puudub, hüvitab töötajatele saamatajäänud töötasud ja hüvitised, sealhulgas ka hüvitise vähem etteteatatud aja eest, töötukassa. Taotluse selleks vormistab pankrotihaldur.

Tööandja maksejõuetuse korral arvestatakse aga töötajale makstava hüvitise suurust saamata jäänud tasude liikide kaupa ja hüvitise summadel on ülempiirid: saamata palk kuni töötaja 3 kuu töötasu ulatuses;

saamata puhkusetasu kuni töötaja 1 kuu puhkusetasu ulatuses;töölepingu lõpetamise hüvitist (sh ka vähem etteteatatud aja eest) kuni töötaja 2 kuu töötasu ulatuses.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700