Autor: Juuli Laanemets • 6. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finantstehingute maksustamine kütab kirgi

Euroopa Liidu 27 liikmesriigist toetab vaid kolm riiki finantstehingute maksustamist ning kolm maad on selgelt vastu sellesisulisele Euroopa Komisjoni ettepanekule, näitab KPMG Euroopa Liidu maksukeskuse analüüs.

KPMG Baltics OÜ teatel toob analüüs esile, et finantstehingute maksu kehtestamise plaan on tekitanud laia avaliku ja poliitilise diskussiooni, samas on president Sarkozy teatanud vastava maksu kehtestamisest Prantsusmaal. Lisaks Prantsusmaale toetavad maksu sisseviimist Saksamaa ja Hispaania; selgelt vastu on Ühendkuningriigid, Bulgaaria, Tšehhi Vabariik ning ka Rootsi, kus finantstehingute maksu kehtestamine 1980. aastatel andis finantsturgudele suure hoobi. Eesti kuulub neutraalse hoiakuga riikide sekka.

Kuigi Euroopa Komisjoni ettepanek võib kaasa tuua majanduslikku kasu, on avalikkuses teravalt tõstatatud küsimus, kas maks täidab oma eesmärki ning kas see mitte ei kahjusta EL-i riikide finantssektorit ja majanduskasvu.

„ Mõned liikmesriigid toetavad maksu kehtestamist, kuid ainult juhul, kui maks viiakse sisse globaalselt, mida aga lähemas tulevikus kindlasti ei juhtu. Seega on maksu kehtestamise väljavaated EL-is väga hägused,“ ütles KPMG globaalse finantsteenuste maksuüksuse juht Hugh von Bergen.

KPMG maksu- ja õigusteenuste juht Joel Zernask ütles, et on väga ebatõenäoline, et finantstehingute maks 2014. aastaks üle Euroopa kehtestatakse. „Küll on Euroopa Komisjon finantstehingute maksu direktiiviga andnud riikidele selge suunise oma maksusüsteemide arendamiseks. Eestis täna veel laiapõhjalist arutelu finantstehingute maksu teemal ei toimu ning pigem jälgitakse huviga teiste EL-i liimesriikide ja analüütikute vastukajasid Saksa - Prantsuse initsiatiivile,“ märkis Zernask.

EL-i 27 liikmesriigi seisukohad finantstehingute maksustamisest:

Toetavad - Prantsusmaa, Saksamaa ja Hispaania - Austria, Belgia, Soome, Ungari, Itaalia, Leedu ja Rumeenia - Eesti, Kreeka, Poola, Portugal, Slovakkia ja Sloveenia - Küpros, Taani, Iirimaa, Läti, Luksemburg, Malta, Holland ja Ühendkuningriik - Bulgaaria, Tšehhi Vabariik ja Rootsi

Toetavad tingimusel, et maks kehtestatakse globaalselt või terves EL-is; on üldiselt positiivse suhtumisega

Neutraalsed, kõhklevad või pole seisukohta avaldanud

Toetavad juhul, kui täidetakse teatud tingimused, näiteks globaalne või EL-is kehtestamine, kuid on vähem positiivse suhtumisega

Vastu

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700