30. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Audiitor viibutas Luigele näppu   

Vandeaudiitor Toomas Villems heidab oma järeldusotsuses meediaärimehe Hans H. Luigele ette seadusevastast laenu andmist iseendale. See kõnekas tõik tuli välja Luige investeerimisfirma HHL Rühm avalikustatud 2010. aasta majandusaruandest.

"Tegemata märkust meie arvamuses juhime tähelepanu asjaolule, et OÜ HHL Rühm on andnud laenu oma ainuosanikule, kes on ühtlasi ka juhatuse liige, kuigi vastavalt äriseadustiku §-le 159 on osaühingul keelatud anda laenu juhatuse liikmele ning oma osanikele, kelle osad esindavad rohkem kui 5% osakapitalist," seisab vandeaudiitor Toomas Villemsi kontrollikokkuvõttes.

Ilmneb, et Hans H Luik on oma investeerimisettevõttelt nii laenu võtnud kui ettevõttele laenu andnud. Kohustuste ülevaates seotud osapooltega seisab, et läinud aastavahetusel ulatus nõuete jääk 305,9 miljoni ja kohustuste jääk 23,5 miljoni kroonini. Aasta varem olid vastavad näitajad 315,7 miljonit  ja 12,1 miljonit krooni.

Seotud osapooltega sõlmitud laenulepingutelt arvestati 2010. aastal 14,3 miljonit krooni intressitulu ja 0,8 miljonit krooni intressikulu.

Ehkki HHL Rühma finantstulu ulatus mullu 29,4 miljoni kroonini, laekus ettevõttele reaalselt intresse vaid 2,7 miljoni krooni ulatuses. Enda tegevuse käigushoidmiseks laenatud rahalt maksis HHL Rühm aastaga intressidena välja aga 5,6 miljonit krooni.

Vaatamata audiitorit häirinud seaduserikkumisele ning omaniku ilmsele rahahädale lõpetas osaühing HHL Rühm 2010. aasta 34,8 miljoni kroonise puhaskasumiga. 2009. aastal jäi HHL Rühm 6,4 miljoni krooniga kahjumisse.

HHL Rühma peamiseks tegevusalaks on investeerimine ja investeeringute haldamine. Majandusaruanne nimetab oluliseks tegevusharuks ka laenude andmist erinevatele äriühingutele ja eraisikutele. 2010. aastal jätkas firma investeerimisega nii võlakirjadesse ja väärtpaberitesse kui ka laenude andmisega.

Majandusaruanne toob välja, et HHL Rühma puhas käibekapital ehk töökapital vähenes mullu 223,4 miljonilt 195,3 miljoni kroonini ning maksevalmiduse kordaja 0,03-lt 0,003-ni. Omakapitali tootlus ulatus 2010. aastal 8,3%ni. Aasta enne seda oli tootlus kahjumi tõttu negatiivne.

HHL Rühma bilanssi vaadates tuli kasum väärtpaberite hinnatõusust. Nimelt on põhivara alla liigitatud finantsinvesteeringud kasvanud aastaga 95,1 miljonilt 224,3 miljoni kroonini. Kinnisvarainvesteeringute maht on jäänud eelneva aastaga samale tasemele, 1,3 miljonile kroonile.

Käibevara hulka arvatud finantsinvesteeringud vähenesid aga 2009. aasta 22,1 miljonilt kroonilt 3,3 miljoni kroonini. Pisut vähenesid ka lühiajalised kohustused, 139,3 miljonilt 137,9 miljoni kroonini. Pikaajalisi kohustusi HHL Rühmal polnud.

 

Autor: Anne Oja, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700