1. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvaarvu trendi alusel on Eesti viimane koht investeerimiseks

Hoolimata sellest, et Eesti on majandus- ja ettevõtlusvabaduse poolest väga headel ja kõrgetel kohtadel, on pikaajalises perspektiivis vaid kohalikule turule spetsialiseerinud (börsi)firmad mannetus seisus.

Finantsblog Seeking Alpha toob rahvaarvu trende, majandusindekseid ja investeerimise seoseid analüüsivas raportis välja, et nõrgima rahvaarvu kasvuga riigid maailmas on kõik endised Nõukogu Liidu lagunemise tagajärjel taastatud vabariigid kui ka Venemaa ise.

Ühes troostitumas seisus on CIA 2009. aastaraamatu alusel just Eesti (rahaarvu aastane kahanemine 0,63%), koos Läti, Ukraina ja Bulgaariaga.

Eurostati selle aasta prognoosi kohaselt võiks Eesti rahaarv kukkuda 2050. aastaks praeguselt 1,34 miljonilt hinnanguliselt 1,23 miljonini. Negatiivsete stsenaariumite alusel on jooksnud läbi ka alla miljoniline number.Arvestades, et 2050. aastaks võib maailmas tõusta inimeste arv ÜRO prognooside põhjal umbes 10 miljardini (+43%) võivad Eestis asuvad varad (väärtpaberid, kinnisvara) sattuda pikas perspektiivis läbi nõrgeneva sisemaise tarbimise löögi alla.Kõvasti paremad eeldused oleks meie majandusel (ja aktsiaturul) rahvaarvu mõõduka kasvu korral, aga selleks peaks olema sündimuskordaja vähemalt 2,1 (üle kahe lapse naise kohta) ja/või peaks rahvaarvu tõstma mehhaanilise iibe teel ehk rahvast riiki sisse tooma.

Samuti võib Eesti börsi (majandust) päästa üha suurem panustamine ekspordile, et riik ei oleks sõltuv vaid Eesti tarbijast.

Millistes maailma riikides on ühendatud aga kiire majanduskasv ning kõrge ettevõtlus- ja majandusvabadus ning läbi milliste finantsinstrumentide pääseb neile turgudele kõige lihtsalt ligi, loe juba tänasest Äripäeva paberväljaandest.

Autor: Lemmi Kann, Raivo Sormunen

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700