Autor: Lemmi Kann • 28. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Renditöö ja vanemapuhkuse sätted töölepingu seaduses tehakse ümber 

Sotsiaalministeerium on ette valmistanud ja kooskõlastusringile saatnud töölepingu seaduse ja teiste seaduste muudatused, millega täpsustatakse mitmeid renditöö ja samuti vanemapuhkusega seotud sätteid.

Kui eelnõu vastu võetakse,  lisandub töölepingu seadusesse säte, mille järgi on tühised sõlmitud kokkulepped, mis keelavad või takistavad tööd renditööna tegeval töötajal töölepingu sõlmimist kasutajaettevõtjaga pärast töölepingu lõppemist.

Seletuskirjas märgitakse, et tegemist on eelnõu täpsustava ja mitte sisulise muudatusega ning see on vajalik Euroopa Liidu renditöö direktiivi ülevõtmiseks.

Tööturuteenuste ja -toetuste seadust täiendatake sättega, mille kohaselt ei tohi renditöö vahendaja tööd renditööna tegevalt töötajalt nõuda tasu tema vahendamise eest kasutajaettevõtja juurde tööülesannete täitmiseks või kasutajaettevõtjaga töölepingu sõlmimise eest.

Samuti on eelnõus muudatus, mille järgi on emal ja isal, kes kasvatab kuni 14-aastast last või kuni 18-aastast puudega last, õigus saada igal kalendriaastal kuni 10 tööpäeva tasustamata lapsepuhkust. Muudatus viib seaduse kooskõlla vanemapuhkuse direktiiviga.

Ministeeriumi selgitusel ei too eelnõu rakendamine kaasa täiendavaid kulutusi, kuna eelnõus toodud muudatused on peamiselt renditööd ja vanemapuhkust täpsustavad ning selgitavad. Määruse rakendamisega seotud vajalikud kulutused on minimaalsed.

Sotsiaalministeerium on kaasanud seaduse muutmise analüüsimiseks mitmed oma valdkonna spetsialistid.

Eelnõu muudatusi on arutatud Eesti Personalirendiettevõtete Liidu, Eesti Ametiühingute Keskliidu, Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni TALO, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja, Eesti Tööandjate Keskliidu ning Tööinspektsiooni esindajatega.

Eelnõu esitatakse teadmiseks Eesti Personalirendiettevõtete Liidule, Eesti Ametiühingute Keskliidule, Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsioonile TALO, Eesti Kaubandus-Tööstuskojale, Eesti Tööandjate Keskliidule ning Tööinspektsioonile ja kooskõlastamiseks ministeeriumidele.

Eelnõu ja selle seletuskirjaga saab tutvuda SIIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700