Autor: Lemmi Kann • 7. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: hindade kasvu aeglustumine lükkub edasi

Swedbank ootas oluliselt aeglasemat hinnakasvu tuginedes eeldusele, et toiduainete sesoonne hinnalangus on sügavam (eriti arvestades kiiret kasvu juulis) ning et riiete ja jalatsite soodusmüükide lõppemise mõju on tagasihoidlikum.

Statistikaameti andmetel oli tarbijahindade kasv selle aasta augustis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 5,5% ning eelmise kuuga võrreldes 0,3%.

Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut tõi välja, et nagu varasematelgi kuudel oli hinnakasvu peamisteks „süüdlasteks” toiduainete ja mittealkohoolsete jookide, transpordi ja eluaseme kulutuste hinnakasv. Jätkuvalt on eelmise aastaga võrreldes oluliselt kallimad puuviljad (nt õunad 37% kallimad). Juurviljade hinnad küll kahanesid (kuises võrdluses) sesoonsete tegurite tõttu (uus saak jõudis turule), kuid kahanemine on olnud oodatust tagasihoidlikum. Eluaseme kulutuste kasvu mõjutas enim administratiivselt kontrollitud hindade oluline suurenemine – elektri, soojusenergia ja kütte hind kasvas aastatagusega võrreldes 8,4%. Transport kallines 5,6% eelmise aasta augustiga võrreldes ning tulenes suuresti oluliselt kõrgemast kütuse hinnast ning juba juulis aset leidnud ühistranspordi piletite hinnakasvust. Võrreldes eelmise kuuga kallines mootorikütus 2,2% (bensiin 95 kallines 1,6%).

Hindade jätkuv kiire kasv „sööb ära” majapidamiste niigi kesise sissetulekute kasvu ning seetõttu suureneb nende majapidamiste hulk, kelle sissetulekutest jagub vaid esmavajaduste katteks, märkis analüütik. Sundkulutuste (toit, eluase, transport) hindade kasv sel aastal sunnib paljusid nö püksirihma pingutama, mis omakorda seab ohtu sisemaise nõudluse taastumise – tarbijad eelistavad ülejäävaid vahendeid ettevaatuse motiivil pigem kõrvale panna kui kulutada. Sisemaise nõudluse oodatust kesisem taastumine survestab aga eelkõige välisele konkurentsile suletud sektorit (nt teenused).

"Meie hinnangul viitab sedavõrd kiire üldise hinnataseme tõus kas tootjate/vahendajate marginaalide kiirele kasvule ja/või vähesele konkurentsile, kuna toormete hinnad maailmaturgudel on mitmel juhul juba kahanenud. Ootame hinnakasvu pidurdumist aasta viimastel kuudel ning seda toetab ühelt poolt kõrgem võrdlusbaas (hinnakasv kiirenes septembris eelmisel aastal) ning teisalt soodsad arengud maailma turgudel (langenud on nii piima, teraviljade kui naftatoodete hinnad). Hinnakasv pidurdub ilmselt vähem kui me aasta alguses prognoosisime ja peamine põhjus selle taga on kasvanud administratiivselt kontrollitud hinnad. Hindade kasvu peaks pidurdama ka kahanev nõudlus, mida mõjutab eelarvepiiratud majapidamiste arvu suurenemine," rääkis Paabut.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700