Autor: Rivo Sarapik • 21. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik kaotab osaliselt keskmise töötasu kohustuse

Riik plaanib uuest aastast muuta keskmise töötasu arvestamise nõuet ja teatud juhtudel seda enam tegema ei pea.

Sotsiaalministeerium algatas Valitsuse määruse "Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord" muutmise eelnõu. Sellest mõned olulisemad punktid:

- eelnõu lisab määrusesse teatud juhtudel kokkulepitud töötasu maksmise võimaluse keskmise töötasu maksmise asemel. Kui töötajale maksti keskmise töötasu arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud kuue kalendrikuu jooksul ainult töölepingus kokkulepitud igakuist muutumatut töötasu, siis keskmist töötasu arvutama ei pea ja sellisel juhul maksab tööandja töötajale kokkulepitud töötasu.

Keskmist töötasu ei arvutata ka näiteks juhtudel, kus igakuisele töötasule lisandub püsivalt ühe suurusega lisatasu, näiteks lisatasu teenistusaastate eest avalikus teenistuses. Viimatinimetatud juhul jätkab tööandja töötasuna mõistagi ka lisatasu maksmist.

Tasud, mida tööandja maksab töötajale haiguslehel või puhkusel viibimise ajal (puhkusetasu ja haigushüvitis), ei ole töö tegemise eest saadavad tasud. Seetõttu ei pea tööandja keskmist töötasu arvutama olukorras, kus töötaja on saanud muutumatu suurusega töötasu ja näiteks puhkusetasu.

- eelnõu reguleerib keskmise töötasu arvutamise aluseid. Kui töötaja on näiteks teeninud töötasu esimese poolaasta eest, mis makstakse välja teise poolaasta lõpus ning töötaja on esimesel poolaastal viibinud puhkusel, ei tule töötajale puhkuse eest makstud keskmine töötasu hiljem ümber arvutada.

- muutuse järgi arvutatakse keskmine töötasu arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud kuue kalendrikuu jooksul töötaja teenitud töötasust, mis on töötajale sissenõutavaks muutunud - sissenõutavaks muutub töötasu palgapäeval, palgapäev peab olema töötaja töölepingus kirjas ja palgapäeval peab töötasu olema kantud töötaja pangakontole.

Eelnõu kohaselt lähtub raamatupidaja keskmise töötasu arvutamisel töötasudest, mis tal peavad olema palgapäevaks välja arvutatud. Kui töötaja palgapäeva saabunud ei ole, siis tuleb arvestuse aluseks võtta eelnenud kuud, kus palgapäev on saabunud ning tasu välja arvestatud.

- lihtsustub tasu arvutamine kui töötaja on tööandja juures töötanud vähe aega ning palgapäeva saabunud ei ole. Juhul, kui tööandjal ei ole veel tekkinud töötaja tööle asumisest arvates töötasu väljamaksmise kohustust (st palgapäeva ei ole saabunud), siis keskmist töötasu arvutama ei pea ja tööandja maksab töötajale kokkulepitud töötasu.

- eelnõu defineerib mõiste "arvutamise vajaduse tekke kuu", milleks loetakse eelnõu alusel kuud, millal algas arvutamise vajaduse tekitanud sündmus. Arvutamise vajadust tekitavaks sündmuseks võib olla näiteks haiguse ja õppepuhkuse alguse kuupäev, koondamisel ning hüvitise maksmisel töösuhte lõpetamisel vähem etteteatamata päevade eest makstava tasu arvutamisel töösuhte viimane päev.

- eelnõu reguleerib keskmise töötasu arvutamist kalendripäevatasu maksmisel. Kehtiv määrus näeb ette keskmise töötasu arvutamise tööpäevatasu maksmisel ja puhkusetasu maksmisel. Praktikas on tekkinud küsimusi, millal kasutada tööpäevapõhist ja millal kalendripäevapõhist arvutamist. Eelnõus toodud muudatusega määratakse sõnaselgelt kaks keskmise töötasu arvutamise viisi – tööpäevapõhine ja kalendripäevapõhine arvestus. Kalendripäevapõhist arvutamist tuleb kasutada reeglina juhtudel, kui sündmus toimub kalendripäevades, näiteks ajutine töövõimetus, õppepuhkus või põhipuhkus; tööpäevapõhist arvutamist aga siis, kui sündmus on tööpäevapõhine, näiteks puudega lapse kasvatamise eest saadav igakuine lisapuhkepäev.

Loe kõiki muudatusettepanekudi eelnõust.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700