Autor: Lemmi Kann • 7. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas maksustatakse eraisiku valmistatud toodete müüki

KPMG Baltics OÜ selgitas Äripäeva käsiraamatute foorumis, kuidas toimub eraisiku poolt valmistatud toodetelt saadud tulu maksustamine.

Küsimus: Kui eraisik müüb firmale oma valmistatud tooteid ,siis firma sõlmib temaga lepingu,mille alusel tasub eraisikule.

Kuidas toimub eraisikul maksustamine saadud tulu osas? Kas on tulumaks kogu tulu osas või on mingi summa ulatuses maksuvaba?

Vastus: Kui eraisik müüb oma valmistatud tooteid Eesti juriidilisele isikule, siis ostu eest makstavalt summalt ostja tulumaksu kinni ei pea sõltumata sellest kas müüja on registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjana (FIE) või mitte. Erinevalt teenuse ostust ei ole kauba ostjal kohustust ostusummalt maksta sotsiaalmaksu.

Kui olete käibemaksukohustuslane, siis tuleb kauba müüki maksustatada käibemaksuga vastavale kaubale ettenähtud käibemaksumääraga.Isiklikus tarbimises olnud vallasjade (nt. tarbeesemete) võõrandamisest saadud tulu on tulumaksuvaba, kuid antud juhul taustainfost nähtub, et tegemist on müügiks valmistatud kaupadega ja mitte isiklikus tarbimises olevate asjade müügiga.Vara võõrandamise puhul tuleb teil otsustada, kas tegemist on ettevõtlusega või kasuga vara võõrandamisest. Kui vara müük on juhusliku iseloomuga, on tegemist kasuga vara võõrandamisest. Kasu vara võõrandamisest on müüdud vara soetamismaksumuse ja müügihinna vahe. Kasust saab maha arvata vara müügiga otseselt seotud kulud. Kasu kuulub maksustamisele ainult tulumaksuga ning sotsiaalmaksu ei tasuta.Kaupade süstemaatilisest müügist saadud tulu võib olla ka füüsilise isiku ettevõtlustulu, millelt tuleb tasuda tulumaksu ja sotsiaalmaks ning deklareerida see ise oma tuludeklaratsioonis. Ettevõtlusega tegelev füüsiline isik peab registreerima äriregistris füüsilisest isikust ettevõtjana (st. FIE). FIE saab oma ettevõtlustulust maha arvata selle ettevõtlusega seotud kulud.  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700