Autor: Lemmi Kann • 11. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Varimajandus kasvas masu ajal oodatust vähem

Varimajandus on Eestis kriisiaastatel kasvanud vähem kui kardeti, ütles Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing täna majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis toimunud pressikonverentsil.

„Majanduskriis toob reeglina kaasa varimajanduse kasvu. Makstakse vähem makse ja püütakse saada toetusi, millele tegelikult ei ole õigust. Selline trend on levinud kogu maailmas ja võis prognoosida, et majanduskriis toob kaasa varimajanduse kasvu. Aga ootasime halvemat,“ kommenteeris Josing. 

Eestis toimunu peegeldas Josingu hinnangul Eesti suhteliselt head haldussuutlikkust, maksu- ja tolliameti tublit tööd ja ettevõtjate suhteliselt head distsipliini.

Eesti Konjunktuuriinstituudis valmisid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellimusel uuringud varimajandusest ja illegaalsest tubaka- ning alkoholiturust Eestis aastal 2010. Josingu sõnul selgus uuringutest, et elanike kulutustest moodustavad umbes kümnendiku ostud mustalt turult. Kõige enam kasutatakse maksuvaba teenust ehituse, elamispinna rendi, õmblusteenuse ja auto remontimise ostmisel. Näiteks 37% vastanutest on ehitus- või remonditeenust ostnud tegijalt, kes vastaja hinnangul sellelt makse ei maksa.

Samas ümbrikupalkade maksmine aastal 2010 võrreldes aasta varasemaga oluliselt ei kasvanud – kui 2010 ütles 13% vastanutest, et on saanud ümbrikupalka, siis 2009 vastas nõnda 9% küsitletutest. „Ilmselt need ettevõtjad, kes maksid ka headel aegadel ümbrikupalka, lõpetasid kriisiaastatel tegevuse sootuks ja n-ö mustalt maksjate hulka lisandus varem korrektselt tegutsenud firmasid,“ kommenteeris Josing.

Enamik vastanutest ei poolda ümbrikupalkade maksmist – nõnda ütles 72% küsitluses osalenutest. „Kriis on inimestele õpetanud, et kui sul ei ole seaduslikke garantiisid töölepinguga, siis sa kaotad materiaalselt väga palju. On hakatud aru saama, kuidas on seotud meie maksud näiteks pensionikindlustusega ja sotsiaalsfääriga,“ nentis Josing.

Alkoholi illegaalne turg eelmisel aastal Eestis pisut kasvas – 9% alkoholi tarbijatest on 2010 ostnud ebaseaduslikku alkoholi (2009 7%). Seejuures on suurenenud salaalkoholi ostmine kauplustest, kioskitest ja turgudelt ning vähem ostetakse seda müüja kodust või tänavalt. Konjunktuuriinstituudi hinnangul on salaalkoholi maht 2010. aastal 23-27% viinaturust, käibega 12.5-15.5 miljonit eurot.

Illegaalseid sigaretitooteid on nii 2010. kui ka 2009. aastal ostnud 34% suitsetajatest, kusjuures 9% ostab neid pidevalt. Salasigarettide maht kogu sigarettide turul on uuringu järgi 27-31%, käibega 36,4-44,1 miljonit eurot.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700