20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OECD: tööpuudus probleemiks ka kriisi järel

Pea kaks aastat pärast seda, kui majandus hakkas toibuma OECD riike läinud sajandi kolmekümnendatest aastatest tabanud rängimast kriisist, on olukord tööturul jätkuvalt suureks probleemiks.

2010. aasta lõpus oli tööpuudus Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni riikides jätkuvalt kriisiaegse tipu lähedal, nendib OECD oma värskes tööturu ülevaates, millest saab eraldi peatükk tuleval kuul valmivas maailmamajanduse ülevaates (Economic Outlook), vahendas uudistebüroo Direkt.

OECD nendib, et 12 liikmesriigis oli töötuse määr jätkuvalt 2 või enama protsendipunkti võrra kõrgem kui enne kriisi ning et isegi neis riikides, kus olukord tööturul pole enam nii hull, on majanduse toibumine olnud liiga nõrk, et töötust olulisel määral vähendada.

Kõige suurem riskigrupp on noored ja madalama haridustasemega inimesed, keda töötuse suurenemine on tabanud eriti rängalt.

OECD märgib, et töötuse juurdumine kõrgel tasemel on väiksem risk neis riikides, mis rakendasid kriisi ajal erinevaid programme hõive säilitamiseks, nagu Saksamaa, Austria, Belgia, Soome ja Jaapan. Eriti märkimisväärne on aga tavatult suur pikaajaliste töötute hulk USAs.

Riikides, kus tööturu väljavaated on lähiajal kehvad, tuleks praegu rõhuda eelkõige nõudluse suurendamisele tööjõu järele, et võimalikult paljud uuesti tööturule tagasi tuua, märgib OECD. Kõige mõjusam oleks siinkohal tööjõu hinna langetamine ajutiste ja suunatud maksukärbetega.

Teisalt soovitab OECD tõhustada tööturuametite tegevust – lisada ressursse ja ümberõppeprogramme. Samas möönab organisatsioon, et kõrge töötusega riikides nagu Kreeka, Iirimaa, Portugal ja Hispaania võib see raskeks osutuda, kuna riigi rahandus on suurtes raskustes.

Autor: Lemmi Kann, Sirje Rank

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700