Autor: Lemmi Kann • 14. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtlusega alustajad eelistavad OÜd FIEle

Inimesed, kes plaanivad alustada mikroettevõtlusega, eelistavad füüsilisest isikust ettevõtja staatusele OÜd, selgus raamatupidaja.ee küsitlusest.

Raamatupidaja.ee küsis oma lugejatelt, kumba ettevõtlusvormi eelistatakse – kas FIEt või OÜd.

Küsitlusest selgus, et nendest, kes alles plaanivad mikroettevõtlusega alustada, asutaksid 64% pigem OÜ ning vaid 4% alustaks tegevust FIEna.

Teised küsitluses osalejad juba tegutsevad FIEna ning suurem osa neist  - 19% vastanuist ei kavatse FIE staatusest loobuda. 13% küsitluses osalenutest plaanib aga oma senise FIE vormi OÜ vastu vahetada.

Ka leidsid raamatupidaja.ee lugejad, et maksuamet võiks olla abistavamaks ja nõuandvamaks pooleks, mis puudutab FIE maksude maksmist ja nende kontrolli.

„Ei ole vaja kohe hakata hirmutama ja karistama, kui inimene on kogemata andmete esitamisel eksinud. Tundub, et praegu on sanktsioonid liiga ranged. Üldiselt jääb mulje, et FIE-d on ka veidi ära hirmutatud just seetõttu, et nad vastutavad kogu isikliku varaga. Juba see pärsib tegevust, sest ei teata , mida oodata ja millele kindel olla,“ kirjutab lugeja, kelle hinnangul vajaks seadus selles aspektis ümber tegemist.

Teine füüsilisest isikust ettevõtja märgib, et lisaks kogu oma varaga vastutamisele on ka FIE-de maksekoormus on liialt suur - üle 50% tulust.

„Kes tahab olla FIE, kui riik konkreetselt põrmustab ta? FIEdel võiks samuti olla võimalus eksisteerida nagu äriühing,“ kirjutab ta ja lisab, et temalgi on tunne, et maksuametil on vaid karistav funktsioon.„Meie riigi inimestele meeldibki selline mõtteviis, et iga asja eest peab karistama. Kas ikka peab?“

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700