Autor: Lemmi Kann • 28. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keda saab pidada seotud isikuks?

Maksuamet selgitab oma foorumis, keda ja millistel alustel saab tulumaksuseaduse mõistes pidada seotud isikuks.

K: Palun selgitage, kes on tulumaksuseaduses mõistes elukaaslane? Elukaaslase lisamine seotud isikute näidisloetellu tulumaksuseaduses võimaldab formaalsest mitteseotusest olenemata viidata tegelikule ühisele majanduslikule huvile isikute vahel.

V:

K: Tänan vastuse, eest,kuid palun selgitage, keda loeb maksuhaldur seotud isikute mõistes elukaaslasteks? Kas kuu aega koos elanud paar on elukaaslased? Kas lapsi koos kasvatavad naised on elukaaslased?

V: Isikud võivad olla ka seotud, kui nad ei ole elukaaslased, seda mõistet ei maksa üle tähtsustada, sest seotud isiku mõistes toodud nimekiri ei ole lõplik ega piiratud.

Seotud isiku mõiste muudatuse eesmärk oli keskenduda faktilise seotuse tuvastamisele lähtudes konkreetsetest asjaoludest omavaheliste tehingute maksustamisel.Elukaaslase mõiste sõnastamise asemel tuleks keskenduda asjaolule, kas isikutel on omavahelisi tehinguid, mille puhul on tegemist siirdehinna moonutamisega või mitte.

K: Lugpeetud maksuhaldur. On tore lugeda, et peaksime keskenduma eelkõige seotud isikute vahelise tehingu võimalikule erinevusele, kuid kui me ei suuda defineerida, eks on seotud isik, siis kuidas peaks neid tehingud võrdlema?

V: Sellegipoolest ei ole tulumaksuseaduse eesmärk defineerida elukaaslase mõistet.

Seotud isiku mõiste on defineeritud tulumaksuseaduse §-s 8, mille kohaselt on seotuse tekkimisel kõige olulisem ühine majanduslik huvi või valitsev mõju, mida tehakse kindlaks konkreetsetele asjaoludele tuginedes.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700