23. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata: kes saavad uuel aastal tulumaksusoodustust 

Alates 1. jaanuarist hakkavad tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja koostamisele kehtima uued põhimõtted.

Sellega kaasneb mitmeid maksusoodustusi, seetõttu ei ole sinna pääsemine enam nii lihtne. Kes siis ikkagi valituteringi saavad ning mis tingimustel, sellest artiklis juttu tulebki.

Riigikogu võttis 20. oktoobril vastu tulumaksuseaduse muudatused, mis muu hulgas puudutavad ka tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja. 

Nimekirja kandmine

Usulised ühendused on seni olnud maksustamise mõistes võrdsustatud nimekirja kantud mittetulundusühingute ja sihtasutustega (edaspidi ühing), kuid alates 1. jaanuarist 2011 kantakse nad aga ka vabariigi valitsuse kinnitatavasse nimekirja. Seni mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrisse kantud usulised ühendused (kirikud, kogudused, koguduste liidud, kloostrid) lisatakse nimekirja automaatselt. Uued usulised ühendused, mis luuakse 1. jaanuarist 2011 peavad soovi korral taotlema nimekirja kandmist ning nimekirjaga kaasnevad soodustused enam neile automaatselt ei laiene.

Uued tähtajad

Samuti on muudetud nimekirja kandmise taotluste esitamise tähtaega.. Endiselt teeb valitsus nimekirjas muudatusi kaks korda aastas – 1. jaanuari ja 1. juuli seisuga.

Siiani esitati taotlusi 1. veebruariks ja 1. augustiks, järgmine nimekirja taotlemise tähtaeg on aga 15. jaanuar, teine tähtaeg  15. juuli 2011.Muudatusi on tehtud ka nimekirja koostamise korras ja taotluse vormil TMIN mittetulundusühingutele ja sihtasutustele, lisandub lihtsustatud vorm TMIN-K usulistele ühendustele, need kinnitab vabariigi valitsus. Pärast seda on need kättesaadavad Maksu- ja Tolliameti koduleheküljel www.emta.ee

Vara jaotus ühingu lõpetamisel

Vara jaotuse lõpetamisel sätestab ühingu põhikiri.

Oluline muudatus puudutab vara jaotust ühingu lõpetamise korral. Vara jaotus lõpetamisel on sätestatud ühingu põhikirjaga. Nimekirja saab ühing, kus lõpetamisel pärast võlausaldajate nõuete rahuldamist allesjäänud vara antakse nimekirja kantud ühingule, avalik-õiguslikule juriidilisele isikule (sh riik, omavalitsus) või uue isikuna muus Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigis (edaspidi lepinguriik) asutatud ühingule. Vara üleandmine saab toimuda lepinguriigis asutatud ühingule juhul, kui on tõendatud, et isik vastab tulumaksuseaduse § 11 lõikes 2 sätestatud tingimustele ning et ei esine lõike 4 punktides 1, 3–5, 7 ja 8 nimetatud asjaolusid.Kui vara soovitakse anda muus lepinguriigis asutatud ühingule, mis on põhikirjas nimeliselt toodud, peab taotleja ise maksuhaldurile tõendama, et vara saaja tegevus vastab meie tulumaksuseadusega sätestatud nimekirja kantavale ühingule kehtestatud eespool nimetatud nõuetele. Neid nõudeid ei rakendata usulisele ühendusele, kui vara jaotus vastab kirikute ja koguduste seaduse §-le 27. Seni on nimekirja taotlejate hulgas palju ühinguid, kes ei ole vara jaotamise nõuetest kinni pidanud, sest põhikirjaga kinnitatud vara saajate ring on laiem, kui seaduses sätestatud.

Kes ei pääse soodusnimekirja?

Muudatusi on tehtud ka isikute ringis, kellele ei või nimekirja taotlev ühing oma vara, tulu ega materiaalset abi või rahaliselt hinnatavaid soodustusi anda. Senisele loetelule on lisatud elukaaslane.

Seega ei või ühing jagada oma vara ja tulu ega anda materiaalset abi või rahaliselt hinnatavaid soodustusi:* oma asutajale,* liikmele, juhtimis- ja kontrollorgani liikmele (juhatuse, nõukogu ja revisjoni komisjoni liige, audiitor jt),* ühingule teinud isikule või sellise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikmele,* eelmistes punktides nimetatud isikutega seotud isikutele, kelleks on tulumaksuseaduse § 8 lõike 1 punktis nimetatud isikud – abikaasa, elukaaslane, otsejoones sugulane (vanem, laps jne), õde, vend, õe või venna alaneja (lapsed, lapselapsed) sugulane, abikaasa  otsejoones sugulane, abikaasa õde või vend. 

Loetletud nõudeid ei rakendata sotsiaalhoolekandega tegelevale ühingule ja usulisele ühendusele, samuti ei tehta seda juhul, kui isik kuulub ühingu toetatavasse sihtrühma ega saa võrreldes teiste sihtrühma kuuluvate isikutega täiendavaid hüvesid ega soodustusi.

Nimekirja ei kanta ühingut, kelle põhitegevus on ettevõtlus

Nimekirja ei kanta ühingut, kelle põhitegevus on ettevõtlus. Välja arvatud juhul, kui vähemalt 90% ettevõtlustulust, millest on maha arvatud ettevõtlusega seotud kulud, kasutatakse põhikirjas ettenähtud eesmärkidel, st tähendab avalikes huvides ja heategevuslikult.

Lisaks on nimekirja saamisel oluline nõue, et ühing peab samal ajal tegutsema avalikes huvides ja olema heategevuslik.

Nõuded kehtivad ühingu halduskulude kohta, need peavad vastama tegevuse iseloomule ja põhikirjalistele eesmärkidele. Samuti ei tohi töötajate ja juhatuse liikmete tasud ületada samasuguse töö eest ettevõtluses harilikult makstavat tasu. Ühing ei tohi reklaamida asutaja või annetaja kaupa või teenust või soodustada sihtrühma kuuluva isiku kutsealast tegevust või ettevõtlust. Kui reklaamiteenust osutatakse lepingu alusel turuhinnaga, nimetatud tingimust ei  rakendata.

Nimekirja ei kanta isikut, kes on korduvalt esitamata jätnud aruande (maksuhaldurile ja/või registrile) ja deklaratsioonid määratud tähtajal või korras. Nimekirja jääb kandmata ka isik, kes  korduvalt hilineb maksusumma tasumisega või kellel on ajatamata maksuvõlg.

Samuti jääb nimekirjast välja kutseorganisatsioon, ettevõtluse toetamise organisatsioon, ametiühing või poliitiline ühendus (erakond, valimisliit jne).

Maksusoodustused nimekirja kantud ühingutele

Nimekirja kantud ühingule võivad teised füüsilised ja juriidilised isikud teha soodustingimustel annetusi teatud piirmäära ulatuses maksuvabalt (TuMS § 27 ja § 49 lg 2), see võimaldab koguda annetusi ja kingitusi.

Nimekirja kantud ühing võib maksuvabalt annetada või teha kingitusi:

* teisele nimekirja kantud ühingule ja lepinguriigis asutatud ühingule, kes vastab meie ühingutele kehtestatud tingimustele, kusjuures annetuse suurus ei ole sellisel juhul piiratud. Sellise annetuse puhul tuleb annetajal või annetuse saajal esitada tõendid lepinguriigis asuva isiku nõuetele vastavuse kohta;* füüsilisele isikule toimetulekuks osutatud materiaalne abi. Siia alla kuulub ka rahaline abi, mille suurus vastab statistikaameti viimaste andmete kohase leibkonnaliikme kuukeskmise väljamineku ulatuses kalendrikuu kohta, mis praegu on  278,54 eurot (4358,1 krooni);* noorte püsi- või projektlaagris osalejale kingitud meeneid kuni 32 euro (500 kr) ulatuses laagris osaleja kohta;* spordivõistlusel osalejale võistlusel kingitud meened kuni 32 euro (500 kr) ulatuses  võistlusel osaleja kohta;* reklaami eesmärgil üle antud kaup või osutatud teenus, mille väärtus ilma käibemaksuta on kuni kümme eurot (150 kr).

Nimekirja kantud ühing võib maksuvabalt teha kulutusi seoses külaliste või äripartnerite toitlustamise, majutamise, transpordi või kultuurilise teenindamisega.

Teistele isikutele tehtud kingituste, annetuste puhul makstakse tulumaksu, kui sellelt väljamakselt ei ole tulumaksu kinni peetud või seda erisoodustusena maksustatud.

Loe pikemalt ajakirja Raamatupidamise Praktik detsembrinumbrist. 

Autor: Lemmi Kann, Terje Ludvi

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700