24. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaat: tööandja peab austama töötaja privaatsust

Kuidas mõista tööandja kohustust austada töötaja privaatsust? Äripäeva käsiraamatute rubriigis Autor annab nõu selgitab  seda Risto Hübner, advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene advokaat.

Töölepingu seaduse kohaselt allub töötaja tööandja juhtimisele ja kontrollile. Samal ajal sätestab seadus, et tööandja on kohustatud austama töötaja privaatsust ja kontrollima töökohustuste täitmist viisil, mis ei riku töötaja põhiõigusi. Seega võib tööandja küll töökohustuste täitmist kontrollida, kuid see õigus on seadusega piiratud.

Seadus siin selgeid juhiseid ei anna. Ka ei ole Eestis kujunenud arvestatavat kohtupraktikat, mis aitaks seda kohustust selgitada.

Töölepingu seaduse eelnõu seletuskirja kohaselt peetakse privaatsuse austamise all silmas näiteks keeldu otsida läbi töötaja kabinetti või kuulata pealt telefonikõnesid. Lisaks puudutab see näiteks piiranguid seoses töötaja e-kirjade lugemise ja interneti kasutamise jälgimisega jms.Seega peaks tööandja enne töötaja kontrollimist veenduma, et sellega ei rikutaks töötaja põhiseaduslikku õigust privaatsusele, sh õigust perekonna ja eraelu puutumatusele ning õigust sõnumisaladusele.

Juhul kui tööandja leiab, et teatud juhtudel on tööandjal vajalik näiteks töötaja e-kirju jälgida, peaks töötaja andma selleks eelnevalt oma kirjaliku nõusoleku. Seejuures tuleb tööandjal tagada, et ei jälgitaks töötaja isiklikku kirjavahetust. Soovitatav on juba töölepingu sõlmimisel reguleerida konkreetsed juhtumid, millal on tööandjal õigus töötaja e-kirju jälgida (nt töötaja haigestumisel).

Võib kaaluda ka töötaja kontrollimise tingimuste reguleerimist töökorralduse reeglites. Sel juhul peaks töötaja oma allkirjaga kinnitama, et ta on asjaomaste reeglitega tutvunud. Halvemal juhul võib töötaja privaatsuse (nt sõnumisaladuse) rikkumine tuua kaasa ka tööandja kriminaalvastutuse.

Kui tööandja rikub kohustust austada töötaja privaatsust, võib viimane töölepingu erakorraliselt lõpetada.

Sel juhul on tööandjal kohustus maksta töötajale hüvitist töötaja kolme kuu keskmise töötasu ulatuses.

Autor: Lemmi Kann, Risto Hübner

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700