Autor: Lemmi Kann • 17. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teenuse maksustamine Soomes

Küsimus: Firma on registreeritud Eestis, nüüd on vaja osutada teenust (koristustööd erakliendi juures) Soomes kestvusega rohkem kui 6 kuud. Töötaja, kes teenust hakkab Soomes osutama, asus tööle ettevõttesse Soomes (tasub ise tema  maksud), aga ta osutab teenust ka meie ettevõttele. Kas 6 kuud esimese arve kirjutamisest erakliendile saame arvele kirjutada ja tasuda Eesti käibemaksu ja kui meie firma maksab selle töö eest palka sellele töötajale, kas siis maksud tema palgalt maksta Eestile või Soomele?

Vastus: Esiteks on oluline kindlaks teha, kas ettevõttel tekib Soomes püsiv tegevuskoht, kuna osutate Soomes teenuseid. Teiseks, kas tegu on Soome residendiga. Kui ei, siis kui kaua töötaja Soomes viibib.

Kui Eesti äriühingul tekib Soomes püsiv tegevuskoht, mille kaudu makstakse töötajale palka, tuleb esimesest päevast alates maksustada töötasu tulumaksuga Soomes, ka püsivale tegevuskohale omistatud kasumilt tuleb tasuda ettevõtte tulumaks Soomes.Kui Soomes püsivat tegevuskohta ei teki, kuid töötaja töötab Soomes kauem kui 183 päeva 12 kalendrikuu jooksul, tuleb tema palgalt tulumaks tasuda Soomes, ka siis, kui tegu on Soome residendiga.Kui töötaja töö tegemine toimub vaid Soomes, tuleb ka sotsiaalkindlustusmaksud tasuda Soomes.Kui töötamine toimub ka Eestis, võib maksustamine olla erinev.Koristustöid vaadeldakse Eestis kinnisasjaga seotud teenustena. Kui Soome seaduste järgi on käsitlus sarnane, tuleb tõenäoliselt seoses nende teenuste osutamisega kohe Soomes käibemaksukohustuslasena registreerida ja arvel kajastuks Soome käibemaks. Kuna küsimus on kompleksne, hõlmab palkade maksustamist, püsiva tegevuskoha tekkimist ja teenuse olemuse määratlemist Soome seaduste valguses, soovitame pöörduda Soome maksuspetsialistide poole.

Küsimus: Kas ta võib seda teenust osutada ka palgata - tulu läheb ettevõtte tuludesse, mille pealt ta saab aasta lõpus dividende?

Vastus: Töö tegemisest saadud tulu maksustatakse tulu- ja sotsiaalkindlustusmaksudega, töö tegemisest saadud tulu väljavõtmine dividendidena on käsitletav maksudest kõrvalehoidumisena.

Vastas KPMG Baltics AS

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700