Autor: Lemmi Kann • 18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vapper: paadimaks on lauslollus

Paadimaksu kehtestamisega lööb keskerakondlik linnavalitsus ise endale kirvega jalga, sest kõige valusamalt puudutab see keskerakonna tüüpilist valijat, ütles Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni liige Kalev Vapper.

„Paadimaksuga kannatab Edgar Savisaare enda elektoraat, kui ta lajatab sellega lihtsale kalurile, kelle paat pole palju kallim aastasest paadimaksusummast,” märkis Vapper selgitades, et kalamehele, kellel on 5 - 6 meetrine 15-20 aastat vana puupaat, on 3000 kroonine paadimaksu väga suur väljaminek.

„Ja need ongi ju enda Savisaare valijad! Needsamad lasnamäelased, kes võtavad hommikul oma õngeridva ja lähevad oma armsaks saanud paadiga Tallinna lahele või Harku järvele kala püüdma,” rääkis Vapper, kelle sõnul kannatavad just kõige madalama sissetulekuga inimesed kõige rohkem.

Vapper märkis, et kui inimene on ostnud endale kalli jahi, siis elab ta 5000kroonise aastamaksu ehk kuidagi üle, kuigi see võib ka jõukamasse klassi kuuluvale inimesele tunduda lollusena ning ta leiab lahenduse selles, et kirjutab ennast näiteks maakoju sisse ja lahkub sel moel Tallinna maksumaksjate ridadest, mis on kokkuvõttes suurem kaotus kui saamata jääv paadimaks.

„Automaksuga kunagi juba prooviti ja tulemus oli see, et inimesed kirjutasid oma autod Tallinnast välja,” meenutas Vapper linna varasemaid ebaõnnestunud katseid liiklusvahendeid maksustada.

Aga lisaks poliitilisele enesetapule annaks paadimaks hävitava hoobi ka Tallinnale kui tulevasele kultuuripealinnale.

„Kui Tallinn, kes tahab tutvustada ennast Euroopa kultuuripealinnana slõuganiga „Mereäärsed lood”, kehtestab paadimaksu sellisel kujul ja sellises vormis, töötatakse ju iseendale vastu! Ma olen ka linnavolikogu kõnepuldis öelnud, et see ei ole kindlasti see mereäärne lugu, mida Tallinn tahaks Euroopa kultuuripealinnana rääkida. Ja kui tõesti tahab, on see nii halenaljakas ja kurblooline, et peaks olema väga piinlik, kui me nendele inimestele, kes tulevad merelinna Tallinnasse, peame selliseid lugusid jutustama,” rääkis Vapper rõhutades, et on ebakultuurne kehtestada selliseid makse, kui soovitakse olla merelinn.

1964ndast aastast meresõitja staaži omav Vapper meenutas nõukogude aega, mil kuni 16nda eluaastani ei tohtinud noor inimene merele minna.

„Aga nii nõmedat suhtumist ei olnud isegi nõukogude ajal. Siis oli piirvalve, kes piiras ära merele mineku, ja nüüd siis Tallinna linn, kes sunnib inimesi nö rahaähvardusel paate põletama,” oli Vapper nördinud.

Vapper kinnitas, et linnavolikogu IRLi fraktsioon toetab igal juhul Reformierakonna fraktsiooni poolt algatatud eelnõud paadimaksu tühistamiseks.

„Meie toetame Reformi eelnõu igal juhul! Oleme juba korra toetanud ja toetame ka seekord,” ütles Vapper, kellel hinnangul on paadimaksu näol tegemist nonsensi ja tühja tuule tallamisega ning loodetud 10 miljoni krooni asemel õnnestuks ebaproportsionaalselt suure vaeva ja kuluga heal juhul kokku koguda 30 000 – 40 000 maksukrooni, mille hind läheb linnavalitsusele sellest summast aga tunduvalt kallimaks maksma.

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon poolt teistkordselt algatatud paadimaksu tühistamise eelnõu peaks linnavalitsuse istungile jõudma lähinädalate jooksul.

Tasub teada

Paadimaksu määrus

• Paadimaksu määr on 500 krooni poole meetri eest

• Paadimaks puudutab 4-12 meetri pikkuseid aluseid• Paadimaksu arvestuslik miinimummäär aastas on 4000 ja maksimummäär 12 000 krooni.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700