7. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn vaatab müügimaksu riskidele läbi sõrmede

Tallinna linnavolikogu täiendab neljapäeval müügimaksu määrust, pööramata ilmselt tähelepanu maksu analüüsima palutud KPMG Balticsi loetletud riskidele.

Äripäeva andmetel läheb müügimaks vastuollu nii Euroopa Liidu käibemaksu- kui ka aktsiisidirektiiviga. Lisaks tekib oht, et Tallinnal tuleb eelarveauku lappiv raha koos täiendavate kuludega ettevõtetele hüvitada.

Kui Äripäev Tallinna linnavalitsuselt KPMG müügimaksu analüüsi palus, keeldus pressiesindaja põhjendusega, et tegemist on asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud teabega.

"Tallinna linnavalitsus ei varja dokumente. Kuna KPMG Baltic osutab linnale nõustamisteenust igapäevaselt, on paljud dokumendid tööversioonis ning analüüsid koostatakse ja seisukohad kujundatakse ühistel koosolekutel," kommenteeris Tallinna ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste. Ta lisas, et ettevõtlusamet on analüüsinud müügimaksu kehtestamist ELi aktsiisi- ja käibemaksudirektiivi valguses ning nad leiavad, et see ei ole ELi direktiividega vastuolus.

KPMG Balticsi maksuosakonna juht Joel Zernask ütles, et ei saa konfidentsiaalsussätete tõttu öelda, mida nad müügimaksu kohta täpselt öelnud ja soovitanud on. "Me teeme seda analüüsi sisuliselt praegu ka veel, teeme seni, kuni määrus lõplikult vastu võetakse," rääkis ta. Zernaski sõnul ettevõtlusamet müügimaksu ELi seaduste ja kohtuotsuste valguses analüüsida ei palunud. "Mingil määral me siiski seda teeme ja saan öelda, et Tallinna linnavalitsus on piirangutega kursis," sõnas ta.

Hüvitamisi on ette tulnud

Küsimusele, kui suur on oht, et linnal tuleb eelarvesse kogutavad summad koos kahjutasudega välja maksta, vastas Zernask: "Siin pole minu arvamus eriti oluline, kui on jõustunud Euroopa Kohtu lahendeid. Erinevaid kohalike maksude hüvitamisi on varem ette tulnud."

Rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla ütles, et nende hinnangul pole müügimaks vastuolus käibemaksudirektiivi ega aktsiisimaksu direktiiviga. "Kaupa või teenust maksustatakse vaid üks kord - kauba müümisel või teenuse osutamisel tarbijale," selgitas Uusküla. "Samuti puudub kaupade ja teenuste soetamisel maksu mahaarvamise õigus. Müügimaks ei puuduta piiriüleseid tehinguid ega kahjusta ühist lisandunud väärtuse maksu süsteemi."

Advokaat näeb vastuolu

Soraineni advokaadibüroo advokaadi Priit Raudsepa sõnul on korduvalt juhitud tähelepanu sellele, et Tallinna müügimaks võib olla vastuolus nii Eesti põhiseaduse kui ka Euroopa õigusega. "Samas näib, et sellest hoolimata püüab Tallinn müügimaksu igal juhul jõustada," rääkis ta kinnitades, et kui müügimaks ei lähe vastuollu käibemaksu direktiiviga, toob see automaatselt kaasa vastuolu aktsiise puudutavate direktiividega. "Direktiivide kohaselt võivad liikmesriigid maksustada aktsiisikaupu vaid aktsiisi ning käibemaksuga. Teisisõnu, aktsiisikaupade maksustamine müügimaksuga ei ole lubatud," lausus Raudsepp.

Raudsepa andmetel ütlevad mitmed Euroopa Kohtu lahendid, et müügimaks on käibemaksutaoline maks, mis tähendab siiski, et Tallinna müügimaks läheb vastuollu käibemaksu direktiiviga.

Autor: Lemmi Kann, Anne Oja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700