11. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn tahab maksustada mesilaste pidamise

Tallinn võib maksustada mesilaste pidamise linnas, sest mesiniku toodetud mee kilod ei kaalu üles terviseriske ja naabritel oma aias turvatunde puudumist, ütles Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra.

"Sellest maksust ei saa kunagi tuluallikat linnakassa jaoks, vaid see oleks instrument, läbi mille mõjutada linnamesinikke käituma kaaslinlaste huve arvestavalt," sõnas ta. Vakra lisas, et riik pole mesilaste pidamist reguleerinud ja kohaliku omavalitsuse korralduse seadus ei võimalda mesilaste pidamist keelustada ega piirata.

Mesilaste pidamisega tekkinud probleeme arutati tänasel nõupidamisel Tallinna keskkonnaametis. Ajendiks oli vajadus ohjeldada Mesila tänava elanikku, kelle krundil oleva 12 mesitaru mesilased häirivad ümberkaudseid naabreid, teatas linnavalitsus.

Vakra sõnul on linnas mesilaste pidamisega tekkinud probleemid äärmiselt olulised sellega kokkupuutuvatele linnaelanikele, kelle koduaiad on muudetud mesilaste intensiivseks korjemaaks ning aprillist oktoobrini on neil oma aias puhkamine ja aiatööde tegemine oluliselt häiritud.

“Mesilased on kasulikud, sest tolmeldavad taimi. Samas ei pea me mõistlikuks, et linnas peetakse suurel hulgal mesilasi, kelle lennuraadius on kuni kolm kilomeetrit ja kes võivad inimesi nõelata. Ühes mesitarus võib olla 20 000-80 000 mesilast. Vaevalt sooviks ükski nõmmelane, et tema kõrvalkrundil elaks kuni miljon mesilindu,” rääkis linnaosa vanem.

Vakra hinnangul peab arvestama, et on inimesi, kes on mesilasmürgile allergilised ning võivad seetõttu saada olulisi tervisekahjustusi. "Linnatingimustes toodetud mesi on riskiks ka meesööjatele, sest vaatamata Nõmme rohelusele on korjealaks siiski linnakeskkond, mida ei anna puhta loodusega võrrelda," leidis ta.

Nõmme linnaosa valitsus tegi juba eelmisel aastal keskkonnaametile ettepaneku reguleerida Tallinnas lisaks koerte ja kasside pidamisele ka mesilaste pidamist.

Autor: Indrek Kald, Lemmi Kann

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700