Autor: Lemmi Kann • 10. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RM: müügimaksu praktiliste küsimustega tegelegu omavalitsus

Rahandusministeeriumi asekantsler Veiko Tali teatas vastuseks Eesti Maksumaksjate Liidu selgitustaotlusele müügimaksu rakendamise kohta, et praktikas üleskerkivate küsimustega tegeleb kohalik omavalitsus.

Samuti kirjutab Tali, et  välja töötamisel on uus müügimaksu deklaratsiooni vorm.

Loe rahandusministeeriumi vastust:

Austatud härra Lehis

Kohalike maksude seaduse (KoMS) § 8 sätestab müügimaksu regulatsiooni. Seaduses on sätestatud müügimaksu üldpõhimõtted ja piirangud, valla- või linnavolikogu pädevuses on kehtestada müügimaksu detailsem regulatsioon määrusega. Seega praktikas üleskerkivate küsimustega on kõige pädevam tegelema vastav kohalik omavalitsus, kus müügimaksu määrus kehtestatud on. Paljudele Teie küsimustele on selgitused toodud Tallinna linna koduleheküljel http://tallinn.ee/ettevotjale/Tallinna-muugimaksu-korduma-kippuvad-kusimused.

Selgitame Teile lühidalt KoMS §-s 8 sätestatud müügimaksu olemust. Müügimaksu on kohustatud maksma nii füüsilisest isikust ettevõtjad kui ka juriidilised isikud, kes kasutavad oma õigust müüa kaupu või osutada teenuseid müügimaksu kehtestanud kohaliku omavalitsuse territooriumil. Õiguse tegeleda kaubandustegevusega annab lisaks vastavale tegevusloale ka registreering majandustegevuse registris. Maksukohustuslane on KoMS tähenduses isik või asutus, kes majandus- või kutsetegevuse raames pakub ja müüb kaupa või pakub ja osutab teenust ning kes on registreeritud majandustegevuse registris ning tegutseb jaekaubanduse, toitlustamise või teeninduse valdkonnas. Müügimaksuga ei maksustata tegutsemist hulgikaubandusega. Tänava- või turukaubanduse korraldamine ning kaubanduse korraldamine avalikul üritusel võib toimuda müügipileti alusel.

Müügimaksu objektiks on kohaliku omavalitsuse territooriumil müüdud kaupade ja teenuste maksumus müügihinnas. Müügihinnaks on maksustatava käibe maksustatav väärtus ilma müügimaksuta. Maksustatav väärtus leitakse käibemaksuseaduse § 12 lõike 1 kohaselt ning selleks on üldreeglina kauba või teenuse müügihind ilma käibemaksuta. Müügimaksu maksimaalne määr, mida maksumääruses võib kehtestada on 1% müügihinnast. Müügimaks laekub selle kehtestanud kohaliku omavalitsuse eelarvesse. Müügimaksuga maksustamise perioodiks on kvartal ning tasumise tähtpäev on kvartalile järgneva kuu 20. kuupäev, mis langeb kokku deklaratsiooni esitamise tähtpäevaga. Müügimaksu vabastuste ja/või soodustuste andmise tingimused ja kord sätestatakse maksumäärusega. Maksukohustuse tekkimise aeg, müügimaksu arvutamise ja tasumise täpsem kord ning sellega kaasnevate võimalike lisakohustuste sätestamine on jäetud samuti maksumääruse reguleerimisobjektiks.

Müügimaksu regulatsioonis on kasutatud mõisteid, mis tulenevad kaubandustegevuse seadusest. Kui soovite täpsemaid selgitusi kaubandustegevuse seaduses sätestatud mõistete kohta, siis soovitame pöörduda vastava seaduse väljatöötanud ministeeriumi poole.

Rahandusministri 2. jaanuari 2001. a. määrusega nr 1 kehtestatud kohaliku müügimaksu deklaratsiooni vormi kohta anname teada, et hetkel on välja töötamisel uus müügimaksu deklaratsiooni vorm.

Lugupidamisega

(allkirjastatud digitaalselt)

Veiko TaliAsekantsler

EML küsis 22. jaanuaril rahandusministeeriumilt selgitusi seoses Tallinnas jõustuva müügimaksu määrusega. Küsimused tõusetusid kohalike maksude seaduses sätestatu pinnalt, mille alusel müügimaksu määrus anti.

Loe selgitustaotlust SIIT.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700