2. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksutont asus Eestit vallutama

Eile saabus selgus, mida vastvalitud "uus" Tallinna juhtkond linnaeelarve päästmiseks teha plaanib. Ei midagi erilist - ta suurendab täiesti uusi makse luues maksukoormust. Tõsi, eks keskerakondlastelt-sotsiaaldemokraatidelt oli ka raske mingeid muid lahendusi oodata.

Uue aasta koledused saab lühidalt kokku võtta järgmiselt: Tallinn kehtestab võõrastele kallimad ühistranspordi piletid, Tallinn kehtestab omadele kõrgemad üürihinnad, Tallinn kehtestab kaupmehele müügimaksu, linn kehtestab rikkale paadimaksu. Justkui kehvemat sorti luule, millega vara ümberjaotamist tegema hakatakse. Jah, ilkuda annaks sel teemal palju, kuid jätame selle. Selge see, et kas või pensionäridele makstava hinnatõuskompensatsiooni tarvis peab kusagilt raha võtma. Ning kuna majanduskriisi lõpuaeg ei ole ikka veel päris täpselt paika pandud, tuleb suurendada tulusid.

Lisaks tegi Tallinn eile ka ühe kavala käigu, ta näitas ühtlasi, et tegelikult ei tegele ainult tulubaasi suurendamisega, vaid püüab ka kulusid vähendada. Pressikonverentsil anti teada, et enam ei jagata linnakassast koolieelikutele valimatult sünnipäevatoetusi ning linnaametnikud peavad puhkusetoetustest suu puhtaks pühkima.

Järelikult ongi maksukoorma suurendamine ainus tee!

Mis meid aga kõige selle juures tõsisemalt mõtlema paneb, on pealinna signaal teistele omavalitsustele - elaniku maksukoormust saab tõsta - tehke järele!

Äripäev sööb oma veebi ära, kui juba lähiajal teisedki omavalitsused pealinna eeskuju järgima ei hakka. Tõsi, Rae vallal pole paadimaksu mõtet kehtestada, kuid automaks kõlaks uuspõlluelanikele kahtlemata meeldivalt.

Kui juba habemega jutud habememaksust välja jätta, siis milliseid makse me maksma võiksime hakata? Näiteks Kose vald võiks kehtestada läbisõidumaksu - tahad Tartusse (või tagasi), palun, maksa. Kõue vald võiks kehtestada Paunküla veehoidla maksu, keerad oma Tallinna kodus kraani lahti, et veidi Paunkülast Ülemiste järve valgunud vett rüübata, aga palun, maksa!

Hundisilma vald võiks kehtestada mõttekasutusmaksu, et kui tahad tähtsa inimese mõtteid kuulda, palun, maksa. Praegu saab neid küll suhteliselt tasuta, näiteks küsis Äripäev eile Savisaarelt, miks peavad ettevõtjad hakkama kauplemise eest linnale ühe protsendi võrra veel peale maksma, kuigi koalitsioonileppes sotsidega oli kirjas, et ettevõtjaid toetatakse madalate üürihindadega ja soodustatakse firmadel uute töökohtade loomist. Ja Savisaar vastas, et ettevõtja huvides on eelkõige tasakaalus linnaeelarve! Tegelikult, kui nii võtta, on see isegi loogiline - first things first - kui elu on ohus, jätab kringel külmaks.

Autor: Lemmi Kann, Äripäev

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700