30. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet viskus ettevõtlusvabaduse kaitsele

Maksuamet viskus kaitsma pankrotistunud hasartmängukorraldajat Cityclub OÜ-d ega rutta tema tegevusluba ära võtta, kuigi seadus seda ette näeb, kirjutab maksumaksjate liidu juhatuse esimees Lasse Lehis.

Elus juhtub imelisi asju. Eriti kui tegemist on seaduste tõlgendamisega. Maksuhuvilise jaoks ei ole mingi üllatus, kui ta loeb maksuseadusest lauset “sellelt ja sellelt asjalt ei tule maksu maksta”, kuid maksuametis öeldakse talle: “Vastavalt sellele ja sellele põhimõttele tuleb tegelikult maksta küll.”

Kuid siiski suudab maksuamet ka selles valdkonnas üllatada. Nimelt on juhtunud selline lugu, et MTA viskus kaitsma pankrotistunud hasartmängukorraldajat ega taha sugugi tema tegevusluba ära võtta, kuigi seadus näeb seda ette.

Lugu ise on järgmine. 14. augustil 2009 kuulutati välja Cityclub OÜ pankrot. See osaühing opereerib Eestis Bally ja City nimelisi kasiinosid. Hasartmänguseaduse (RT I 2008, 47, 261) § 16 lõige 4 kõlab järgmiselt: Tegevusluba lõpeb tegevusloa omaja pankroti väljakuulutamise või tema lõppemise korral.

Eksivad aga need, kes arvavad, et pankrotti läinud kasiinod ongi kinni pandud. Kõik viis kasiinot (neli Tallinnas ja üks Pärnus) tegutsevad rõõmsalt edasi, veelgi enam, novembri alguses avati koguni kaks uut mängusaali. 

Maksu- ja Tolliameti juristid teatasid selle peale, et hasartmänguseadus polegi suurem asi seadus ja kuna pankrotiseadus lubab võlausaldajatel otsustada, kas võlgniku tegevust saneerida, planeerida, ruineerida või traumeerida, siis las need kasiinod ikka tegutsevad edasi, sest muidu võlausaldajad ei saagi midagi saneerida ega planeerida. 

Hasartmängukorraldajate liit viskas Cityclubi oma liikmete hulgast välja ja palus MTA-l kasiinode ebaseaduslik tegevus lõpetada. Vastuseks teatas peajurist Heili Kaares, et Cityclub ei tegutse ebaseaduslikult. MTA arvates riivaks OÜ Cityclub tegevusloa lõppenuks lugemine ettevõtlusvabadust ja sellisel piirangul puuduks legitiimne eesmärk. Selle peale ei osanud hasartmängukorraldajate liit muud peale hakata, kui kaevata rahandusministrile, et see MTA korrale kutsuks. 

Kuidas see lugu lõpeb, ei oska ennustada. Aga MTA tänuväärne missioon ettevõtlusvabaduse kaitsel väärib igatahes tunnustamist. Selle kohta, kuidas ja kelle käest pankrotis kasiino kliendid oma võidud kätte võiksid saada, ei ole MTA juristid vähemalt ajakirjanduse andmetel nõu andnud.

 Artikkel ilmus EML ajakirjas MaksuMaksja nr 11, 2009.

Autor: Lemmi Kann, Lasse Lehis

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700