Autor: Lemmi Kann • 30. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi: Cityclubi tegevusluba tuleb lõpetada

Eesti Hasartmängude Korraldajate Liidu (EHKL) pöördumisele OÜ Cityclub pankroti ja tegevusloa lõpetamise osas vastas rahandusminister Jürgen Ligi eelmisel neljapäeval, et kasiinoketi tegevusluba tuleb hasartmänguseadusest tulenevalt lõpetada.

Pärast seda, kui Maksu- ja tolliamet teatas EHKLile, et ei näe pankrotistunud Cityclubi edasi tegutsemises mingit vastuolu seadusega, pöördus EHKL rahandusministri poole, kes  maksuameti seisukohaga aga ei nõustunud. Ühtlasi märkis Ligi kirjas Maksu-ja tolliameti peadirektorile Enriko Aavale, et tuleb algatada teenistuslik järelevalve menetlusega seotud maksuametnike suhtes.

EHKLi esindava advokaadibüroo Sorainen partneri Kaupo Lepasepa sõnul oli rahandusministri seisukoht ühene. „Hasartmänguseaduse §16 lg 4 on väga selge – kõigest üks lihtlause, mida ei ole võimalik kuidagi teisiti tõlgendada ega komasid ümber tõstes normi tähendust muuta – kui on pankrot välja kuulutatud, siis tegevusluba lõppeb ja ei ole maksuameti pädevuses hakata seletama, mis on seaduse sisu,” ütles Lepasepp raamatupidaja.ee-le.

Kui seadusest tulenev norm on EMTA hinnangul aga liialt koormav, tuleb algatada eelnõu HasMS § 16 lg 4 tühistamiseks, kuni kehtetuks tunnistamiseni tuleb aga seadust täita, rõhutas advokaat.

Rahandusminister on oma kirjas juhtinud maksu- ja tolliameti tähelepanu ka sellele, et tegevusloa lõppemine pankroti korral ei ole hasartseadusesse kirjutatud nalja pärast. Seaduses on rõhutatud, et hasartmängukorraldaja peab olema väga usaldusväärne ja vastama kõrgendatud finantsnõuetele.

„Pankrotis olev äriühing ei suuda täiesti ilmselgelt tagada kõikide oma kohustuste täitmist. Kui kaardilauas võetakse raha ära ja mänguautomaadis mündid, aga kas siis sealt midagi tagasi ka antakse, kui õnn peaks naeratama, seda pankrotis ettevõte ei saa kohe kindlasti tagada,” selgitas Lepasepp neid riske, millega arvestades seadusandja poolt kasiinooperaatoritele karmimad nõuded kehtestatud ongi - kasiinokliendid võivad vastasel juhul seadusega ette nähtud võidrahast lihtsalt ilma jääda.

Lepasepp juhtis tähelepanu ka sellele, et hasartmänguseaduse kohaselt on oluline, et avalikule võimule on teada mängukorraldaja üle kontrolli omavad isikud. Selleks on loodud regulatsioon, mis põhineb eeldusel, et olulist kontrolli teostavad osanikud või aktsionärid. Pankrotis oleva äriühingu üle teostavad kontrolli aga võlausaldajad.

„Nende isikute ring on ebaselge ja lihtsalt varjatav, nõuete võõrandamine ja käsutamine ning seeläbi ka kontrolli muutmine ei allu regulatsioonile,” märkis Lepasepp osutades sellele, et OÜ Cityclub veebileht jätab mulje, nagu juhiks ettevõtet selle juhatus ning osanikud, tegelikkuses on juhtideks aga pankrothaldur ning teadmata ring võlausaldajaid. „Selline ebaselgus jällegi kahjustab tarbijate huvisid ning põhjustab kahtlusi ka rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise aspektist,” ütles Lepasepp.

Rahandusminister on teinud Lepasepa hinnangul üsnagi jõulise korralduse algatada teenistuslik järelevalve nende maksuametnike suhtes, kes on Cityclubi menetluses osalenud püstitades kirjas Enriko Aavale muuhulgas ka küsimuse, kas mõni konkreetne ametnik pole äkki mitteõiguspäraselt käitunud, hääletades Cityclubi võlausaldajate koosolekul ettevõtte tegevuse jätkamise poolt samal ajal, kui seadus kohustab pankrotis oleva kasiinoketi tegevuse koheselt lõpetama.

Lepasepa sõnul on EHKLil nüüd igati õigustatud ootus, et tegevusloa lõppemise tõttu teeb maksuamet viivitamatutl Cityclub OÜ-le ettekirjutuse ebaseaduslike mängukohtade sulgemiseks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700