Autor: Raamatupidaja.ee • 19. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti-Vene pensionilepe

Eesti Vabariigi valitsuse ja Vene Föderatsiooni valitsuse vaheline pensioniga kindlustamise alane koostöökokkulepe jõustus 16.10.2007. Sotsiaalkindlustusamet selgitab veel kord, mida peaks pensioni taotledes silmas pidama isik, kelle pensioniõiguslik staaž on kogunenud nii Eestis kui ka Venemaal töötades.

Eesti-Vene kokkulepe laieneb üksnes Eesti ja Vene kodanikele. Kokkuleppe põhimõte on, et pensioni maksmise võtab enda peale see riik, kelle territooriumil inimene elab. Seega ei ole kellelgi õigust saada pensioni kahest riigist korraga, vaid üksnes sellest riigist, kelle territooriumil ta elab.

Eestis kehtiva riikliku pensionikindlustuse seaduse kohaselt tekib õigus vanaduspensionile meestel 63-aastaselt ja naistel käesoleval hetkel 60 aasta ja 6 kuu vanuselt, Vene Föderatsioonis aga tekib õigus vanaduspensionile meestel 60-aastaselt ja naistel 55-aastaselt.

Koostöökokkulepe on elukohapõhine. Eestis elavad isikud saavad pensioni Eestis kehtivate õigusaktide alusel, st vanaduspensionile tekib õigus meestel 63-aastaselt ja naistel praegu 60 aasta ja 6 kuu vanuselt.

Sotsiaalkindlustusametil ei ole õigust saata varasemaid pensionitaotlusi Vene Föderatsiooni pensionifondile.

Esimest korda Eestist pensioni taotlemisel tuleb esitada:

* vormikohane avaldus (saab täita ka kohapeal);* pass (välismaalasel koos kehtiva elamisloaga) või isikutunnistus (ID-kaart);* tööraamat;* jooksva kalendriaasta sotsiaalmaksu tõend (vorm TSM);* eelmise kalendriaasta sotsiaalmaksu tõend (vorm TSM), kui pension määratakse kalendriaasta esimeses kvartalis ning riiklikku pensionikindlustuse registrisse pole laekunud sotsiaalmaksuandmed maksukohustuslaste registrist;* kutsekooli, keskeriõppeasutuse või kõrgkooli diplom;* lapse sünnitunnistus;* sõjaväepilet;* tööhõivetalituse tõend töötu abiraha saamise või tööturukoolituses osalemise aja kohta;* abiellumisel nime muutnud isikul abielutunnistus;* 1 foto (3 x 4 cm);* pangakonto number, kui taotleja soovib pensioni kanda oma pangakontole.

Lisaks eespool nimetatud dokumentidele on vajalik Vene Föderatsiooni pensionifondi tõend pensioni maksmise lõpetamise kohta Venemaalt. Tõendi puudumise korral osutab sotsiaalkindlustusamet igakülgset abi tõendi nõudmisel Vene Föderatsiooni pensionifondilt.

Sotsiaalkindlustusamet palub varuda kannatust pensioni määramisel Venemaa kokkuleppe alusel, sest pensioni menetlemise protsess on tunduvalt aeglasem kui Eesti pensioni määramise puhul. Nimelt eeldab kokkulepe tihedat koostööd Vene Föderatsiooni pensionifondiga staažide kinnitamisel ja kirjavahetus kahe riigi vahel on väga aeglane. Pension määratakse teile kindlasti esimesel võimalusel.

Teatud juhtudel jätkab Vene Föderatsiooni pensionifond juba määratud pensionide maksmist Eestis elavatele pensionäridele.

Vene Föderatsiooni pensionifondi makstavate pensionide väljamaksmine Eestis toimub sotsiaalkindlustusameti kaudu pensionifondi poolt saadetud väljamaksulehtede alusel. Vene Föderatsiooni pensionifondi koostatud väljamaksulehed saabuvad Eestisse kvartali viimasel kuul. Raha makstakse välja järgmise kvartali alguses, hiljemalt järgmise kvartali esimese kuu 15. kuupäevaks.

Inimesed on aeg-ajalt kurtnud ja küsinud, miks Venemaalt saabunud raha väljamaksmine viibib kuni kuu aega. Üks põhjus on asjaolu, et saabuv väljamaksuleht on paberil ja seetõttu tuleb seda maksete ettevalmistamiseks käsitsi töödelda, s.t kõik rahasummad ja perioodid tuleb sisestada sotsiaalkindlustusameti elektroonilisse infosüsteemi.. Siis peab sotsiaalkindlustusamet saama selle inimesega kontakti ja valed andmed parandama, kuid see võib osutuda keeruliseks.

On juhuseid, kus inimene on esitanud Venemaale aegunud aadressi või puudub aadress üldse

Palve kõigile, kes ootavad Vene Föderatsiooni pensionifondilt rahalisi makseid – kontrollige, et teie esitatud andmed oleksid õiged ning teatage sotsiaalkindlustusametile juba aegsasti oma arveldusarve number, kuhu raha üle kanda.

Kasulik teada

Inimesed, kes saavad sotsiaalkindlustusameti kaudu makstavat Vene Föderatsiooni pensioni, ei pea enam igal aastal tõendit elusolemise kohta esitama, sest kogu vajalik info laekub Vene Föderatsiooni pensionifondile otseses suhtluses sotsiaalkindlustusametiga.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700