Autor: Raamatupidaja.ee • 9. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KUIDAS arvestada käibemaksu varasemalt tehingult?

Esimesel juulil kehtima hakanud uus käibemaksuseadus tekitab palju küsimusi: näiteks, kuidas jooksvaid teenused maksustada, kuidas aastase üürilepingu pealt käibemaksu tasuda, kuidas arvestada ettemaksuga ja mis juhtub firmaautode arvestuses.

Põhiline printsiip käibemaksu arvestamisel on, et käive on toimunud siis, kui esimesena toimus üks järgnevastest toimingutest - kaup on ostjale lähetatud või kättesaadavaks tehtud või teenus on osutatud või kauba/teenuse eest on makse laekunud. Seega uus käibemaks rakendub siis, kui raha on laekunud või kaup üle antud (teenus osutatud) pärast esimest juulit.

Äripäev vastab koostöös maksu- ja tolliameti töötajatega kõige olulisematele uue käibemaksu kohta käivatele küsimustele. Teemat aitas selgitada maksude osakonna juht Aule Kindsigo.

NÄIDE

Ettemaksuga ost

Leping ei muuda olematuks uut määra Diivani müügileping sõlmiti mais, arvestades 18protsendise käibemaksumääraga. Pool rahast maksti ettemaksuna juunis, lõplik makse tehakse juulis ja diivan toimetatakse kliendile septembris.

Millises summas peab ettevõte arvestama käibemaksu?

1. Juunis tehtud esimene makse arvestatakse 18protsendise käibemaksumääraga

2. Juulis toimuv ülekanne tuleb maksustada 20protsendise määraga

ÜMBERARVESTAMINE

Käibemaks sõltub (nagu nimigi ütleb) käibe toimumisest. Lihtsustatult tähendab see, et vana määraga käibemaks kehtib enne 1. juulit osutatud teenustele ja välja saadetud kaupadele või siis, kui tehingu eest on raha tasutud enne 1. juulit. Kui tegemist on kaupade regulaarse võõrandamisega, mille puhul loetakse kaupade lähetamise või kättesaadavaks tegemise ajaks maksustamisperiood, mil lõpeb ajavahemik, mille kohta arve esitatakse või mille kestel saadud kaupade eest on tasumine kokku lepitud ning mille eest ei ole enne 1. juulit raha laekunud, siis tuleb arve väljastada 20protsendilise maksumääraga. Ettemaksuga tasutud teenused Kui kauba või teenuse eest on tehtud ettemaks enne esimest juulit, tuleb tasuda 18% käibemaksumäära järgi. See kehtib ka 100protsendise ettemaksu kohta. Pärast 1. juulit toimuvad osamaksed tuleb aga arvestada 20protsendise käibemaksuga. Teenused ja kaubad, mida tegelikult osutati enne 1. juulit, aga arve väljastatakse pärast uue maksumäära jõustumist Sellise juhul tuleb arvestada 18%st käibemaksu (käibe toimumise ajal), sõltumata asjaolust, et arve väljastatakse hiljem. Enne 1. juulit müüdud kaup, mis tagastatakse poodi pärast 1. juulit Toode tagastatakse sama käibemaksu määraga, millega see soetati. Ettevõte vähendab selle summa võrra varem deklareeritud käibemaksu summat. 2009. aasta rendisummad, mida makstakse osade kaupa Antud juhul tuleb arvestada sellega, millal toimub rendisumma eest tasumine. Nende summade eest, mis tasutakse enne 1. juulit, tuleb maksta 18protsendist käibemaksu Nende summade eest, mis laekuvad pärast 1. juulit, tuleb tasuda 20% käibemaksu. Kasutusrent ja kapitalirent Kapitalirendi puhul (mida võib võrrelda järelmaksuga) jääb kehtima tehinguaegne käibemaks (see tähendab, et enne 1. juulit sõlmitud liisingumaksetes mitte midagi ei muutu). Kuna kasutusrendi korral ei arvestata käibemaksu korraga kauba üleandmisel, tasutakse käibemaksu perioodiliselt. Käive, mis tekib pärast 1. juulit, maksustatakse 20% maksumääraga. Lisaks võib käibemaksukohustus tekkida liisingu lõppedes, kui on soov auto välja osta. Kui see toimub pärast 30. juunit, tuleb samuti maksta 20protsendist käibemaksu. Tööandja sõiduauto erisoodustuse hind Sõiduauto erisoodustus (max 4000 krooni) sisaldab juba käibemaksu. Omatarve (ehk määra, mille ulatuses annab ettevõte oma vara töötajale tasuta kasutada) maksustatav väärtus on näiteks 4000 kroonilt nüüd 4000/1,2= 3333,33 krooni ja sellelt makstav käibemaks 666,66 krooni ühe sõiduauto kohta (koos kütusega). Kohtutäituri tasu, millest teavitati võlgnikku enne, aga maksma peab peale 1. juulit. Rakendada tuleb käibemaksumäära, mis kehtib käibe toimumise ajal. Seega, kui raha laekub pärast 30. juunit 2009. aastal ja raha saamine on käibe toimumise ajaks, siis tuleb rakendada 20protsendilist käibemaksumäära, sõltumata asjaolust, et kohtutäituri tasu väljamõistmise otsus on võlgnikule kätte toimetatud enne 1. juulit.

DEKLAREERIMINE

20. juulil esitataval käibedeklaratsioonil, mis kajastab juunikuu tehinguid, saab veel kirjutada juuni eest osutatud teenuste ja müüdud kaupade eest käibemaksunumbriks 18%. Kui firma soovib alates augustist vana 18% käibemaksu deklareerida (näiteks tagastatud kauba kohta kreeditarvet tehes), tuleb seda teha 11. real, kuna tavapärasel 1. real ei ole see enam võimalik.

ÜKS KÜSIMUS

Lepingus, mis on sõlmitud 25. juunil (nt riigihanke lepingus) määratakse ära lepingu hind kokku ning hind ilma käibemaksuta. Tasumine toimub aga pärast teenuse osutamist ehk augustis. Kas siis rakendatakse käibemaksu lepingus näidatud 18% või siiski 20%. Meie asutus ei ole käibemaksukohustuslane, seega eelarve kulude seisukohalt on see oluline. Rakendada tuleb käibemaksumäära, mis kehtib käibe toimumise ajal. Kui teenuse osutamine toimub augustis ja tasumine toimub pärast teenuse osutamist, siis on käive maksustatav 20protsendilise määraga. Kui teenuse osutamine lõppes juunis 2009 ja tasumine on augustis, on käive tekkinud juunis ja teenus maksustatakse 18protsendilise maksumääraga.

VÕITJA

Enne juulit auto liisinu võitis tuhandeid kroone Käibemaksu tõus jätab puutumata kapitalirendiga vahetult enne 1. juulit auto soetanu, kes maksis auto saamisel korraga 18protsendilise käibemaksu. Näide: käibemaksusumma uue liisingulepingu sõlmijale 150 000 kr maksva auto pealt enne juulit 27 000 kr pärast juulit 30 000 kr

Loe lisaks:

Kõige enam küsitud küsimused käibemaksu kohta: vastab Maksu- ja tolliamet

Maksumaksjate liidu nõuanded käibemaksuseaduse muudatustele

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700