19. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kontorirottide kutsehaigused

Põed ka kontorirottide kutsehaiguseid? Tunned end juba keset tööpäeva väsinuna? Selg on kange, silmad valutavad ja vaateväli kisub uduseks ning lisaks sellele rõhub häiriv peavalu?

Selle tulemusena kisub tuju kindlasti nulli jaigasugune töötegemise isu on kadunud. Taolised probleemid ilmnevadtõenäoliselt väga paljudel inimestel, kellel enamus tööpäevast möödublaua taga sundasendis istudes ning arvutiga tööd tehes.

Probleemi põhjuseks võib olla vale töövahendite paigutus ning töökorraldus.

Mida siis sellisel puhul ette võtta ja teisiti teha?

Kõigepealt tuleks kindlaks teha kuvari sobivaimpaiknemiskoht ruumis. Selleks peab arvestama uste ja akende asukohta,ruumisisest liikumist, kaablite paigutust ja laevalgustite asukohta.Laevalgustid ei tohi jääda töötaja vaatevälja, sest tekitavad sel juhulpimestamist.

Töövahendite paigutamisel tuleks silmas pidadajärgmiseid faktoreid: ratastega tooli liikumisalaks tuleb arvestadaumbes 1m2, harvemini vajaminevad töövahendid võiksid olla paigutatudlaua kaugemasse ossa. Pidevat tööd peab saama teha ilma liigsete kätesirutusteta ja keha pööramiseta, tähtsaim vaateobjekt tuleks paigutadaotsesuunda. Arvutikuvari sobivaim kaugus silmadest on 50-80 cm ningekraani ülaserv peab asetsema silmadest veidi allpool, niimoodi saabvätida õlapiirkonna lihasvaevusi.

Samuti peaks kuvar olema kallutatud sellisesse asendisse, etekraanil ei oleks peegeldust ning ekraanipildi kontrast ja heledustuleks reguleerida vastavalt ümbruse valgustingimustega sobivaks.

Töökõrguse sobiv asetus: tooli kõrgus peabolema selline, et saaks jalgu toestada tugevalt põrandale, seljatugipeab toetama selgroo nimmepiirkonda. Sobiv seljatoe kaldenurk tulebleida proovimise teel. Kui siiski tool jääb reguleerides liiga kõrgeks,tuleks kasutada jalatuge.

Abivahendid võiks paigutada järgmiselt:klaviatuur ja hiir võiksid olla asetatud ühte tasapinda. Kuitööülesannete täitmine nõuab andmete sisestamist paberilt, tulekspaberid panna dokumendihoidjasse klaviatuuri lähedale või kuvarikõrvale. Hiirele peaks leidma piisava ruumi klaviatuuri kõrval nii, etkäsi oleks võimalik toetada lauale või tooli küünartugedele. Abi on karandmetugedest – need vähendavad õlgade ja käte pinget.

Töökorralduse poolepealt on kindlasti vajalikpuhkepause pidada. Tõuse püsti ja kõnni vähemalt üks kord tunnis, pausipikkuseks võiks olla 5-10 minutit.

Silmade puhkamiseks piisab 10sekundist iga 5 minuti järel. Menüüsse katsu lisada selliseidtoiduaineid, mis sisaldavad seleeni, tsinki ja beetakarotiini – needained tugevdavad silma võrkkesta.

Nimetatud nõuannete järgmine peaks pikatööpäeva talumise lihtsamaks tegema ning olulist leevendust kavalutavatele silmadele ja krampis kehale pakkuma.

Tasub kindlasti ise järele proovida!

Autor: Imbi E. Kaljuste

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700