Autor: Raamatupidaja.ee • 6. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuhaldur tuvastas möödunud aastal üle 424 miljoni krooni maksmata makse

Maksu- ja Tolliamet viis 2006. aastal läbi 2011 maksukontrolli ning määras kokku üle 424 miljoni krooni täiendavalt tasumisele kuuluvaid makse. Vabatahtlikult, ilma maksuotsuseta, parandasid kontrollitavad isikud maksudeklaratsioone üle 183 miljoni krooni ulatuses, arvuliselt korrigeerisid kliendid ise maksukohustusi 4/5 juhtudel.

2006. aasta kokkuvõttena võib öelda, et suuremad rikkumised on käibemaksupettused fiktiivsete arvete esitamise näol ning pettused sotsiaal-ja tulumaksuga, seda eelkõige ümbrikupalkade maksmise näol.

Maksu- ja Tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe ütles, et ameti kontrollitegevuses on kõige olulisemal kohal rikkumiste ennetamine või nende avastamine võimalikult varases staadiumis. "Et hoida ära maksupettusi, on oluline järelevalve tuua tänasesse päeva, näiteks oleme rakendanud uue meetmena kontrolli reaalajas. Esmatähtis ei ole mitte maksumääramiste suur summa, vaid see, et ettevõtja tasub maksukontrolli tulemusena makse korrektselt,” ütles Veermäe.

Eelmisel aastal pani amet olulist rõhku riskianalüüsi täiustamisele. Riskianalüüsi alusel valitakse välja objektid, eesmärgiga kontrollida vaid neid, kus analüüs näitab kõrget maksupettuse tõenäosust. Kontrollitegevuse tulemusel lõppes 79 protsenti menetlustest maksuseaduste rikkumise tuvastamisega.

Maksu- ja Tolliameti 2006. aasta prioriteetide seas oli tõkestada käibemaksupettusi, et tagada terviklik käibemaksu laekumise järelevalve. See tähendab erinevaid tegevusi alates maksumaksjate informeerimisest ettevõtte registreerimisel kuni äärmuslikel juhtudel kriminaalmenetluseni.

Valdav osa rikkumistest 2006. aastal tuvastati käibemaksu kontrollimisel, kus kontrollitavad isikud kasutasid fiktiivseid arveid, et alusetult käibemaksu tagasi arvestada. Äriühingud deklareerivad maksuhaldurile andmeid, kus näidatakse kauba või teenuse ostmist, kuid tegelikkuses ei ole nad seda teinud või ei ole kaupu või teenuseid ostetud arvel näidatud isikult.

Käibemaksukohustuslaste registri korrastamiseks kustutati registrist riskianalüüsile tuginedes 1104 ettevõtet, kes ei omanud reaalset majandustegevust.

Käesoleva aasta 12 kuuga on maksuhaldur alustanud 44 e-kontrolli. Sellel aastal on amet lõpetanud kokku 32 e-kontrolli, mille käigus on makse juurde määratud ligi 4 miljoni krooni. Ameti hinnangul on e-kontrolli kasutamine lühendanud kontrolli läbiviimise aega kuni 40 protsenti.

Alates 01.07.2005 on hasartmängu järelevalve antud Maksu-ja Tolliameti pädevusse. Perioodil 01.07.2005 – 31.12.2006 viis amet läbi 74 tegevuskoha kontrolli hasartmängu operaatorite juures. Peamiste rikkumistena avastati töötajatel kehtivad kriminaalkaristused.

Järgmisel, 2007.aastal keskendub ameti kontrollitegevus:

1. 2007.aastal suunatakse jätkuvalt suurema osa tähelepanust käibemaksu kontrollile - nii käibemaksu registri korrashoiule kui ka fiktiivsete arvete kasutajate kontrollimisele. Eesmärgiks on kontrollida kõiki arveveski teenust kasutanuid isikuid. Suurimateks riskisektoriteks on ehitus, transport, jae- ja hulgikaubandus.

2. Ümbrikupalga vastases võitluses on jätkuvalt ameti eesmärgiks suurendada isikute teadlikkust ümbrikupalgaga seotud ohtudest. Samuti planeerib amet 2007.a saata kirjad ettevõtjatele, kus ameti hinnangul on suur ümbrikupalga risk, andmaks ettevõtjatele võimaluse vabatahtlikult korrigeerida oma maksude tasumist. Lisaks planeerib amet tõhustada koostööd erialaliitudega.

3. Seoses kinnisavara sektori suure kasvuga, on kontrolliosakonna tähelepanu alla ka vastav sektor. 2005.a-l füüsiliste isikute poolt võõrandatud kinnisvara osas on teinud amet riskianalüüsi, mille käigus tuvastati 328 isikut, kes vajavad täiendavat kontrolli. Nimetatud isikutele on saadetud välja kirjad, eesmärgiga isikutel vaadata üle nende poolt deklareeritud andmed. Lisaks füüsiliste isikute andmete kontrollile kavatseb amet analüüsida ka juriidiliste isikute maksukäitumist.

4. 2007.a suunatakse enam ressurssi pakendiaktsiisi kontrollideks. 2006.a läbi viidud pakendiaktsiisi kontrollimistel tuvastati rikkumisi 70% juhtumitest. MTA hinnangul on siin eelkõige oluline aktsiisimaksjate teavitamine nende kohustustest, nõustamine taaskasutamise võimalustest, aktsiisimaksjate aruandluse korrastamine ja edasine pakendijäätmete kogumise ja taaskasutamise korraldamine.

5. Hasartmängu järelevalves pöörab amet 2007. aastal tähelepanu õnnemängudega tegelevate operaatorite majandustegevusele. Lisaks analüüsitakse ka osavusmänge korraldavate äriühingute tegevusi.

Lugupidamisega,

Karin Laur

Maksu- ja Tolliameti avalike suhete peaspetsialisttel: 6967906e-post: [email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700