29. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europass

Europass on ellu kutsutud selleks, et meie oskused, pädevused ja teadmised oleksid üle Euroopa ühtviisi mõistetavad ja seeläbi oleks kodanikel lihtsam Euroopas tööd leida ja koolitusprogrammides osaleda. Europassi tunnusmärk koondab enda alla viis dokumenti, milleks on: CV, keelepass, õpirände tunnistus, diplomilisa ja kutsetunnistuse lisa.

Kuidas saavad raamatupidajad endale Europassi?

Inimese elukutse ei ole oluline. Europassi kahte dokumenti: CV-d ja keelepassi saavad endale vormistada kõik soovijad. Europassi diplomilisa käib kaasas kõrgkooli diplomiga ja kutsetunnistuse lisa kutsetunnistusega. Europassi õpirände tunnistust saavad endale taotleda inimesed, kes on osalenud mõnes mobiilsus-või liikuvusprogrammis Euroopas.

Europassist võib palju abi olla teises Euroopa riigis tööd või õppekohta otsides, sest Europassi dokumentidega tööotsija teab, et ei pea oma dokumente teise Euroopa riigi nõuete kohaselt ümber vormistama. Siinkohal on oluline rõhutada, et Europass ei ole ainult selleks, et Euroopas tööd leida, sama edukalt saab neid dokumente kasutada riigisiseselt.

Selleks, et Europassi dokumendid läheks laialdasse kasutusse ja ei jääks pelgalt ametnike teada, avati mais 2005 üle Euroopa Europassi keskused, mis tegutsevad kokku 28 Euroopa riigis. Eesti Europassi Keskus on Kutsekvalifikatsiooni Sihtasutuse (Kutsekoja) allüksus.

Milline näeb välja Europass?

Europass on ainult tunnusmärk. Eelpool nimetatud viiel dokumendil on üleval paremas nurgas Europassi embleem, muidu on tegemist tavaliste A4 formaadis dokumentidega. Soovi korral võib Europassi dokumente esitleda Europassi mapi vahel aga see ei ole kohustuslik. Mapp ise on sinine, A4 formaadis paberist kaantega ja samuti Europassi logoga. Samas on üha enam levimas trend, et õpingute jätkamiseks või tööle kandideerides esitatakse dokumendid elektrooniliselt.

Mis on kutsetunnistuse lisa?

Kui inimesele on väljastatud kutsetunnistus, olenemata erialast, on tal võimalik sellega kaasa saada ka kutsetunnistuse lisa. Koostöös Kutsekvalifikatsiooni Sihtasutuse (Kutsekojaga) oleme alustanud kutsetunnistuste lisade väljatöötamist. Tulevikus hakkavad kutsetunnistuste lisad olema kätte saadavad ka Kutsekoja koduleheküljel: www.kutsekoda.ee. Samas tuleb rõhutada, et kutsetunnistuse lisa ei ole personaalne dokument – see on ühtne ühele konkreetsele kutsekvalifikatsioonile ja tasemele.

Kui tihti peab Europassi uuendama?

Europassi CV ja keelepass on sellised dokumendid, mida peab pidevalt täiendama ja uuendama. Inimene õpib kogu elu. Iga päev saame juurde uusi kogemusi, oskusi ja teadmisi, mis peaksid kajastuma ka CVs. Mõistagi ei vaja elulookirjeldus iga päev täiendamist – kooli lõpetamisel või töökoha vahetusel on CV uuendamine siiski hädavajalik.

TÄHTIS: Europassi CV-d ja Europassi keelepassi pääseb ligi Internetis aadressil www.europassikeskus.ee. CV-d ja keelepassi võib ära täita kõikides Euroopa Liidu ametlikes keeltes, elektroonilise vormis teevad täitmise lihtsaks erinevad näited ja põhjalikud juhised. Kutsetunnistuse lisa, õpirände tunnistust ja diplomilisa väljastavad pädevad asutused, näiteks õppeasutused, vahetusprogrammide korraldajad jne.

Täiendavat teavet Europassi kohta saab Eesti Europassi Keskusest:

Autor: Kaire Kroos

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700