18. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Esimese Erakosmeetikakooli direktor on raamatupidamises toimuvaga alati kursis

Eesti Esimene Erakosmeetikakool on ükspõnev asutus, mis tõepoolest – nagu nimigi ütleb– on Eesti esimene erakosmeetikakool. Alustas kool tegevust täpselt17. märtsil 1995. aastal, kooli omanik-asutaja-direktor onMerike Ivask.

„Kooli asutamise soov oli hästiselge ja sirge,“ räägib Merike. „Sellel ajal lihtsaltei olnud teist sellist kooli ja oli mitmeid erialasid - näitekskosmeetik, millel ei olnudki võimalik üldse kusagilkoolis õppida.“

Merike ise lõpetas Rakveres IIIKeskkooli. Seejärel õppis Tartu Meditsiinikoolismeditsiiniõeks ning paar aastat pühendas puhtaltmeditsiinialaselt erialasele tööle. Aga kosmeetika jailumaailm tõmbasid teda kui magnet. Ning peagi juhtis elu tedaHelsingisse Soome Kosmeetikakooli kosmeetiku eriala õppima.

Pärast Soomes õppimisttekkiski idee kosmeetikakool asutada.

Praegusel hetkel on Merike tollaseotsustega väga rahul. Perefirmana tegutsev ettevõte onend igakülgselt arendavana tõestanud, seda nii kooliõpilastele kui ka õpetajaskonnale ja omanikele.Õppimist on Merike koolitöö kõrvalt jätkanud,kõige viimasena täiendas ta end pedagoogika alal TallinnaÜlikoolis, omades nüüd juba magistrikraadi.

Laitööpõld

„Kooli direktori tööülesandedon tegelikult seinast seina,“ räägib Merike. Tema olekkusjuures ei tundu väga koolidirektorlik, ja ta tunnistab kaise, et range ülemus ta ju vist ei olegi.

Rääkides raamatupidamisest,on direktori ülesanne Eesti Esimeses Erakosmeetikakoolis kõik„palgapoliitikat“ puudutav, sealhulgas palgalehtede vormistamineja vajalike lepingute sõlmimine.

Samuti vaatab Merike üle enamikraamatupidamisalaseid dokumente, allkirja ta kusagile niisama alla eiviska. Mis sest, et perefirma raamatupidajana töötab eikeegi muu kui Merikese enda ema.

„Kaadrit on tegelikult meie koolispraegu päris palju – 15 inimest, ja seejuures 80 protsentinendest töötab kooli algusajast peale. Eks palgalehtedegaseonduv võtab mu tööst oma aja.“

Merike hoiab ka pidevalt silma pealkooli majanduspoolel, kuna finantsjuhti eraldi palgatud pole, küllaga on tööl majandusalajuhataja, kellega koostööpidev.

„Majandusalajuhataja võtabpidevalt näiteks koolitööks ja ka ilusalongi jaoksvajalikke tooteid sisse ja hoiab salongi tegemistel silma peal. Etkõik toimiks ja seal ei oleks mingeid vajakajäämisi.Loomulikult teeb ta ka inventuuri.“

Raamatupidamine on kosmeetikakoolisdirektoril ja raamatupidajal ühiselt „koos miksitud“, naguütleb Merike.

„Erinevalt mõnest suuremastettevõttest, kust juht võib-olla ei näegiraamatupidajat päeva jooksul – siis meie vahetame omavahelmeile pidevalt, helistame ja kohtume vahel ka 3-4 korda päevajooksul. Meil on koguaeg omavahel pidev kontakt, ma tean täpselt,mis meil raamatupidamises toimub.“

Kasteie meelest on kasulik, et ettevõtte raamatupidaja ja juhtomavahel rohkem koostööd teeksid?

„See sõltub ettevõttesuurusest. Meie puhul ei tuleks koostöö vähemal määralkõne allagi, aga ma kardan, et väga suurtes mastaapsetesettevõtetes lihtsalt juht ei suudagi keskenduda kõikidessepisiasjadesse, mida raamatupidaja peab tegema. Tal on seal käsilmuudki, ja palju teisi allüksusi, mida hallata. Suurtesettevõtetes ei pruugi juhid jõudagi raamatupidajagaotseselt suhelda. Sest energiat läheb nii palju mujale. Näitekskui ma ise oma koolis päev otsa tööl olen, siis onpidevalt nii palju jooksvaid küsimusi ja asju, mida toimetada.Ka majandusalajuhatajaga peab pidevalt uusi asju läbi arutama.Tal on küll vabad käed otsustada, aga ikkagi ta tuleb jaküsib asju üle.“

Tegelikult muigab Merike selle üle,kuivõrd isemoodi on direktorina raamatupidamist jälgida.Kuna numbrid, mis kosmeetikakoolis läbi jooksevad, on pärissuured... kuid lõpuks summa, mida annab uuesti kooli tegevusseinvesteerida, ei ole sugugi nii kogukas.

„Kosmeetiku eriala õpetamineon kallis, kui tahta teha kõike korralikult, ühekordsetevahendite ja kvaliteettoodetega jne, juuksurite õpetamine onküll pisut odavam.“

Tegelikult on nende suurte arvudega„õiendamine“ Merikese emal õnneks väga hästiomandatud ametialane oskus, ja direktor on oma raamatupidajast emaüle ääretult uhke ja tänulik. Ehkki ema teebosasid asju veel käsitsi, mis sest et moodne IT-värkvõimaldaks arvutit abiks võtta... on dokumentidekaustad seetõttu küll pisut kogukamad, kuid siiskifiligraanselt täpsed, ilusad, puhtad ja kiidetud nii mitmegiteise asutuse raamatupidajate poolt.

„Ema on seda ametit ausalt pidanud 12aastat ja tegelikult üldse ei tahaks mõeldagi, et peakskunagi kellegi teise tema asemele võtma. Kuna ta teeb osasidasju käsitsi, siis paberimajandust on küll rohkem, aga kõikon äärmiselt korrektne – mitte millegi üle ei saakurta! Pealegi – ta on inimene, keda võin alati usaldada –ja see on äärmiselt suur pluss!“

Nii enda emale kui ka teistele Eestimaaraamatupidamisinimestele soovib Merike ausust, töökust japalju arukat asjalikkust. Sest aus peab sellel tööalalolema! Ja samuti soovitab Merike – raamatupidajad, ärge kunagikartke ülemust, sest ülemus on tegelikult ka inimene omarõõmsamate ja probleemsemate hetkedega.

„Raamatupidajad on minu meelestnutikad inimesed, kes aitavad vahel ettevõttel teha läbiselliseid momente, mille peale ülemus ei tulekski. Ja kuiülemusega tekib probleeme – siis karta pole teda vaja,ülemusest tuleb lihtsalt aru saada. Ja ülemused on kaerinevad.“

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700