11. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müügisekretäri töö on mitmekesine

Firmas Tekstuur OÜ, mille põhitegevusvaldkonnaks on tööstuslike õmblusseadmete ja materjalide müük, töötab müügisekretärina Meelike Eenpuu-Villup, kelle ametiala hõlmab nii sekretäri ülesandeid kui kõike, mis müügiga seostub. Kuna Meelike on selline lahke olemisega natuke üle 26 aasta daam, oligi paras võimalus uurida tema abil seda – milline on müügisekretäri töö ja kas selles töös on kokkupuuteid ka raamatupidamisega.

Sekretäri poole pealt on Meelikesetöö enda sõnul tüüpiline "kontorirotitöö" - telefonidele vastamine, e-mailide ja kirjadesorteerimine ning neile vastamine, fakside saatmine jne.

Müügi poole pealt on agapõhiülesanded klientidega suhtlemine, tellimustetegemine, laoseisu jälgimine, logistiline arvestamine (kuidas jamillal transport tellida), arvete tegemine, võlgnikegasuhtlemine.

„Kuna meil on väike firma kolmetöötajaga, siis tihti tuleb ka ootamatute asjadega tegelda- oluline, et kõik vajalik saaks tehtud. Kuna olen firmasainuke naisterahvas, siis teen neid asju, mida mehed ei tee,“muigab Meelike. „Aga vajadusel tassin (miniseelikut kandes)kangarulle ja sõidan meie sinise kaubikuga, kui kliendilekaupa vaja viia on.““Selle aasta algusest hakkasin aktiivsemalt uuttööd otsima - endine töö ei olnud just see, midaoleks teha tahtnud, ja pealegi ei olnud minu varasemas töökohasminul üldse inimestega suhtlemist. Sellepärast otsisin justsekretäri töö sarnast kohta - sekretär peabkõigega kursis olema ja tema elu üldjuhul igav egamonotoonne pole, iga päev on teisest erinev, sest juba igatelefonikõne on erinev. Müügisekretäri tööon aga tunduvalt huvitavam ja ka keerulisem, sest ülesandeid jaka kohustusi on rohkem, samuti ka vastutust.“

Kuidas sellesse firmasse töölesattusid?

Kuidas tööd siis otsisid?Nõudis see palju vaeva?Saatsin oma CV-sid pärispaljudesse kohtadesse, kus mõnel üksikul juhul kavestlusele kutsuti. Nii kutsuti mind ka firmasse Tekstuur OÜ.Kohe vestluse käigus oli tunda, et ülemusega (sel hetkelveel võimaliku tulevase ülemusega) jutupoolest klapime,lisaks tulid kasuks ka mõned eelised - juhilubade olemasolu,inglise keele oskus ja õpitav eriala (esimest korda polnudminu lõpetamata kõrgkool takistus). Aga kohetöövestlusel jäi hea tunne, et kumbki ei pidanuderiliselt pingutama ega muljet avaldama, jutt jooksis ja kohati kateemadel, mis üldse tööga seotud polnud. Inimesteomavaheline sobivus on vahest tähtsamgi kui mitmekordsedkõrgharidused ja tohutud täiendkoolitused.“Olen varem töötanudsuhteliselt erinevates kohtades - valdkonnad on kohati seinast seina:kullerfirma, geoloogiaga tegelev firma, lisaks ka kunstiüliõpilastelemodelliks olemine. Töökohti väga palju pole olnud, agaiga koht on andnud omad kogemused ja uued tuttavad.“Minul onraamatupidamisega vähesed kokkupuutumised. Küll aga kuulubminu tööülesannete hulka igakuine intrastatikoostamine ja loomulikult tuleb jälgida, et kõik arvedõigetes kaustades oleks.“Kunameil on nii väike firma, siis raamatupidamist teebraamatupidamisfirma.“

Kusoled varem töötanud?“

Kuipalju oled oma praeguses töös kokku puutunudraamatupidamise valdkonnaga ja millises osas?“

Kui palju töötabteie firmas raamatupidajaid? Kuidas koostööd teete?“

Mis on müügisekretäritöö juures kõige huvitavam sinu jaoks?“Mullemeeldib minu töö juures see, et iga päev on teisesterinev. On palju suhtlemist, aeg-ajalt saan kontorist välja, kuivaja on kliendile ise kaup kohale viia - nii olen käinud pärishuvitavates kohtades Tallinnas, kuhu muidu ei satu. Mul on heavõimalus oma töö kaudu tutvuda erinevateõmblusfirmade töötajatega. Ja meeldib see, et töötanväikeses kollektiivis, kus omavaheline läbisaamine on vägahea ja pole tunnet, et tuled tööle- omavahel ei räägitaainult töiseid jutte.“Naljakaidhetki juhtub ikka- need peamiselt omavahelisel suhtlemisel. Kontori „sisekliima" pole selline ametlik, nii et omavahelised naljadon igapäevased. Tööga seoses meenub mulle pisutnaljakas hetk, kus pidin ise hakkama saama asjaoluga, et ukse tagaoli ligi 100 kg kaaluv saadetis ja seda tuli väga suureettevaatlikkusega liigutada. Asi lahenes sellega, et seisin tänavaääres ja lootsin leida mõnda meesterahvast appi, agaabikäe ulatas üks just mitte kõige kainemmajaelanik, kes kutsus veel oma sõbra kaasa ja nii saigi asikorda.“Karjäärile mõtlevadvist kõik inimesed, noored vähemalt. Nii ka mina. Eksenamuse sooviks ole teha kiiret karjääri, saavutadamateriaalne heaolu ja kindlustatud tulevik. Kas just tohutut karjääriteha, aga selline materiaalne stabiilsus ja muretus tuleviku suhteson ka minu sooviks. Et töö oleks meeldiv ja vabal ajalsaaks tegeleda muude meeldivate asjadega.“

Kas on juhtunud ka mõndanaljakat seika seni selle töö juures?“

Kas sinusugune noor inimene mõtleb kakarjäärile vahel?“

Kui kaua kavatsed antud töökohaljätkata?

„Kuna olen siin töötanudalles paar kuud, siis pole endiselt töö veel pärisselge – väga palju on veel õppida, kõigiklientidega pole veel koostööd teha jõudnud niilühikese ajaga. Ja üldiselt ei poolda ma pidevat töökohtadevahetust, kuigi kohati on elu nii läinud. Siin, Tekstuur OÜ-s,tahaksin ikka kaua töötada - kolleegid on lahedad ja see onjuba suur osa töö meeldivusest.““Unistuste soov- enamiksoovid või unistused on materiaalsed. Tahaks lihtsalt töötadakaua kohas, kus on meeldiv seltskond, töö on huvitav ja omaametis saavutada väga hea oskuste tase. Ja pärast töödtahaks minna päris oma koju...“

Milline onsoov seoses karjääriga?

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700