Autor: Janar Kalmus • 23. märts 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lootusetute võlgade teket saab ära hoida

Kuigi Eesti ettevõtete keskmine makseviivituse aeg on lühenenud võrreldes möödunud aastaga paari päeva võrra, on lootusetute võlgade osakaal siiski suur. Uuringu kohaselt on Põhjamaade ettevõtete seas lootusetute võlgnike osakaal 0,5-0,6%, samal aja kui Eestis on sama näitaja kuus korda suurem. Lisaks eeltoodule on välja selgitatud, et Eestis jääb tähtaegselt tasumata 40% arvetest.

Palju on firmasid, kes koostavad krediidiotsuse ilma põhjaliku kontrollita ning on hädas arvete õigeaegse laekumisega. Mida rohkem möödub aega arve maksetähtajast, seda väiksemaks muutub arve laekumise tõenäolisus. Kui arve ei ole laekunud kolme - nelja kuu jooksul peale maksetähtaega on laekumise tõenäolisus juba väga madal. Võlgnikega suhtlemise võtab tihti enda peale juhataja või siis tehakse see ülesandeks raamatupidajale või näiteks müügijuhile. Selleks, et võlanõudmine efektiivne oleks, tuleb võlgnikuga regulaarselt suhelda, see aga võib hakata segama raamatupidaja, müügijuhi või juhataja põhitööd.

Arvutage kokku töötunnid, mis kuluvad võlgnikega suhtlemisele, kulud kõnedele ja kirjavahetusele ning liitke sellele otsa võlgnikega suhtlemisel tekkivad ebameeldivad emotsioonid. Lisaks eeltoodule on võlgnik Teilt justkui tagastamatut laenu saanud, mille võiksite oma tegevusse suunata, kuid ei saa.

Võlanõuetega seotud riski saab maandada. Lahenduseks on kokkulepe finantsasutusega, mis võtab arvete laekumisega seotud riski täielikult enda kanda. Üks võimalus on kokku leppida, et kõik nõuded, mis ei laeku teatud aja jooksul, näiteks kolm kuud, loovutatakse finantsasutusele, kes tasub kokkulepitud ostuhinna ning asub võlgasid ise sisse nõudma. Sellisel juhul ei teki Teil vanasid ning lootusetuid nõudeid, raha saate kohe kätte ja Teil on võimalik täielikult pühenduda oma põhitegevusele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700