Autor: UAB Kesko Senukai Digital • 26. aprill 2023

Lihtsalt ja lühidalt: kuidas robotniiduk töötab?

Kõikjal räägitakse, kuidas robotniiduk säästab aega ning kui efektiivne see aiapidaja jaoks on. Kuidas aga üks robotmuruniiduk tegelikult töötab? Selle mõistmine võib aidata sul otsustada, milline on parim robotniiduk just sinu aia jaoks.
Foto: K-rauta.ee

Kuidas robotniiduk oma tööd teeb?

Ilmselt üks esimesi küsimusi, mis robotniidukit nähes tekib ongi see, et kuidas see teab, kust võib niita ja kust algab näiteks lillepeenar. Pakist välja võttes robotniiduk seda iseenesest ei teagi. Tegu ei ole tavalise muruniidukiga, mille võtad kasutusse suvalisel ajahetkel ja otsustad ise, kust niita vaja on. Samuti ei ole vaja seda puldiga juhtida. On mitmeid viise, kuidas robotmuruniiduk õpib oma tööpiirkonda tundma ning oma tööd planeerima.

Kaabliga

Ilmselt kõige enam levinum robotniiduki tüüp töötab piirdekaabliga. Robotniiduki paigaldus tähendabki, et esimese sammuna otsustatakse niidetav piirkond ning pannakse paika kaabel. Kaabli võib paigaldada kas maa peale või maa alla, alustades ja lõpetades laadimisjaamas. Kui robotniiduk käivitub, arvutab see kaabliga ümbritsetud ala hooldamiseks vajaliku ajakulu.

Kui alasse jäävad puud või põõsad, siis neid ei pea kaabliga ümbritsedes kaitsma. Robot põrkab vastu neid ning jätkab seejärel enda tööd muru niites. Kui soovid kaitsta näiteks lillepeenraid või muud keeluala, mis jääb kaabliringi sisse, siis on soovitatav ehitada nende ümber näiteks kõrgem peenraäär või ümbritseda see lippidega, et niiduk tuvastaks selle takistusena ja jätkaks oma teed.

Foto: K-rauta.ee

Kaablita

Piirdekaablita robotniiduk töötab enamasti satelliiti või GPS-i kasutades ning omab mitmeid erinevaid sensoreid, mis aitavad kaldeid ja takistusi tuvastada. Neid on aga turul hetkel võrdlemisi vähe. Nende niiduala peaks olema piiratud kas asfalti või aiaga ja lillepeenrad samuti ääristatud. Seega on tegu hea valikuga väiksemasse aeda. Robotniiduk tunneb tänu sensoritele ära, mis alad on niitmiseks sobilikud ja millised mitte.

Muud lisad

Lisaks oma ala tundma õppimisele saab mõne robotniiduki puhul ka ära määrata, mis päevadel see tööd teeb. Näiteks hooldab robot muru nädala keskel, et nädalavahetusel saaksid kõik niidetud muru nautida. On ka mudeleid, mis töötavad kerge vihmaga või tunnetavad, kui vihm liiga tugevaks muutub ning naasevad siis oma laadimisjaama. Kui majapidamises on lapsed või koduloomad, tasub alati vaadata ohutumate mudelite poole, mille terad ei ole kergelt ligipääsetavad.

Milline on robotniiduki hooldus?

Nii nagu tuleb käsimuruniidukit, trimmerit või murutraktorit hooldada, vajab ka robotniiduk veidi hooldust ja jälgimist. Seda on väga lihtne teha ja palju vaeva see ei nõua. Siin on mõned põhitõed, millega tuleb arvestada:

● Robotniidukit veega pesta ei tohi. Kui põhja alla on jäänud kuivanud muru või muu, siis seda tuleks puhastada kuivalt harja või kaabitsaga. Selleks, et puhastamine lihtsam oleks, võib põhja spetsiaalse kaitsevahendiga töödelda.

● Jälgi, et muru oleks puhas esemetest, mis võivad robotniidukit vigastada. Näiteks lahtised aiakujud, mis müksamisel võivad niidukile peale kukkuda.

● Robotniidukite terad on erinevad. Mõnel mudelil tuleb õhukesi lendterasid mitu korda hooaja jooksul vahetada, teistel on all tugevad niiduterad, mida tuleks vahetada kord aastas. Seda tehakse iga-aastase hoolduse käigus.

● Talveks tõsta robotniiduk kuiva ruumi ja eemalda õuest laadimisjaam.

Robotniiduki töötamise põhitõed on üsna lihtsad ning tegu on tõesti kasuliku abilisega aias. Parima valiku mururoboteid leiad k-rauta.ee lehelt. Seal on mugav erinevaid mudeleid võrrelda. Mine vaata ja leia enda jaoks parim robotniiduk!

Foto: K-rauta.ee
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700