Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 13. oktoober 2022

Euroopa Kohtu seisukohad reisiteenuste erikorra kohaldamisel

Käibemaksuseaduse (KMS) § 40 sätestab reisiteenuste käibemaksuga maksustamise erikorra. Erikorra reeglid on sätestatud käibemaksudirektiivi 112/2006 artiklites 306−310. Esimeses reisiteenuste teemalises artiklis käsitleme vaid ühte osa sellest erikorrast, mistõttu keskendume ainult artiklile 306.
Ernst & Young Balticu maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Reisiteenuse käibemaksuga maksustamise erikorda (edaspidi erikord) kohaldatakse juhul, kui maksukohustuslane osutab oma nimel reisijale, sealhulgas juriidilisele isikule või asutusele, reisiga otseselt seotud teenust (edaspidi reisiteenus) ning kasutab reisiteenuse osutamisel ettevõtlusega tegelevalt Eesti või välisriigi isikult soetatud kaupa või saadud teenust1. Sama paragrahvi teine lõige sätestab, et erikorda ei pea kohaldama, kui maksukohustuslane osutab oma nimel reisiteenust teisele Eesti või välisriigi maksukohustuslasele edasiosutamiseks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700