Autor: Maret Güldenkoh, Sisekaitseakadeemia Finantskolledž • 27. mai 2021

Puust ja punaseks: dividendidest, tulumaksukohustusest ja kapitali vabast liikumisest

Eesti õigekeelsussõnaraamatu kohaselt on dividend osanikutulu või aktsionäri kasumiosa. Dividende saavad nii füüsilistest kui ka juriidilistest isikutest osanikud ja aktsionärid.
Sisekaitseakadeemia finantskolledži maksuarvestuse õppejõud Maret Güldenkoh

Osanikule makstakse välja osa kasumist võrdeliselt tema osa nimiväärtusega. Erand on vaid siis, kui selline otsus on vastu võetud põhikirjaga (äriseadustik, edaspidi ÄS § 157 lg 2). Osanikele võib teha väljamakseid puhaskasumist või eelmiste majandusaastate jaotamata kasumist, millest on maha arvatud eelmiste aastate katmata kahjum, kinnitatud majandusaasta aruande alusel (ÄS § 157 lg 1; § 277 lg 1). Aktsionäridega on sama põhimõte, kuid aktsiaid väljastatakse kahel moel: eelis- ja lihtaktsiad. Eelisaktsia annab eesõiguse dividendi saamisel ja aktsiaseltsi lõpetamisel alles jääva vara jaotamisel (ÄS § 237 lg 1), eelisaktsiate nimiväärtuste arvestuslik väärtus ei tohi olla suurem kui 1/3 aktsiakapitalist (ÄS § 237 lg 2). Eelisaktsia omanikule makstakse dividend välja enne dividendi väljamaksmist teistele aktsionäridele, dividend määratakse põhikirjas protsendina aktsia nimiväärtusest või arvestuslikust väärtusest (ÄS § 238 lg 1).

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700