Autor: Raamatupidaja.ee • 1. aprill 2021

Töötasu toetus kodusistujale ei laiene

Terviseamet, Eesti Haigekassa ja Sotsiaalministeerium tegid viimasel hetkel Riigikogule ettepaneku, mille kohaselt lisatakse kevadise töötasu hüvitise tingimustesse uus klausel. Selle kohaselt makstakse töötasu hüvitis välja vaid töötajatele, kes hoolimata tööpuudusest püsivad aktiivsed. Uue tingimuse eesmärk on toetada koju jäänud töötajate füüsilist ja vaimset tervist.
Foto: Pixabay

Haigekassa ehk uue nimega Tervisekassa on praegusel ajal aina tugevamalt pööranud tähelepanu inimeste vaimsele tervisele. Uus kampaania "tasakaal on peaasi" võtab lisaks teistele valdkondadele fookusesse ka liikumise. Füüsilise aktiivsuse sidumine toetuse välja maksmisega annab lisavõimaluse motiveerida just neid inimesi, kes on koju jäänud.

Kampaania märksõnadeks on: liigu, söö, maga, tunne ja suhtle. Töölt eemale jäänud inimestel on suhtlemine selgelt vähendatud, mistõttu tulebki panustada teistele valdkondadele, mis aitavad seda puudujääki kompenseerida.

Aktiivsuse jälgimisel võetakse appi mobiilpositioneerimine

Varasemalt on mobiilpositsioneerimist kasutatud näiteks koroonaviiruse leviku tõkestamisel, kui eelmisel aastal loodi Statistikaameti poolt liikuvusanalüüs. Samade andmete kasutamine annab võimaluse kontrollida töötajate aktiivsust. Küll aga ei ole see ainus meetod, tööandjatel on võimalik esitada töötajate kohta ka aktiivsusgraafikuid. Viimane lahendus võimaldab töötajatel mobiilside jälgimisest loobuda, kuid seab kohustuse oma liikumiste kohta tööandjale aruanne esitada.

Ettepaneku kohaselt jaotatakse töötajate aktiivsus kolme katergooriasse:

Aktiivsuse määr
Väljamakse määr
Väljamakse maksimaalne summa
10 000 ja rohkem sammu päevas töötasu toetus makstakse Töötukassa poolt välja 100% ulatuses1000 eurot bruto
5 000 kuni 7 000 sammu päevas töötasu toetus makstakse Töötukassa poolt välja 70% ulatuses700 eurot bruto
Alla 5 000 sammu päevas töötasu toetus makstakse Töötukassa poolt välja 50% ulatuses500 eurot bruto

Töötasu toetuse taotluse esitamisel peab tööandja märkima, kas töötaja kohta esitatakse aktiivsusgraafik või on töötaja nõustunud mobiilse andmeside jälgimise alusel hinnangu saama. Vastutus aktiivsusgraafiku õigsuse osas jääb töötajale, kuid Töötukassal on õigus läbi viia omapoolseid kontrolle ja vajadusel kaasata hindamisse ka töötaja perearst.

Tõepoolest, tegu on traditsioonilise raamatupidaja.ee meeskonna aprillinaljaga ning töötasu toetuste maksmisele uut tingimust ei lisata. Küll aga soovitame teil ikka olla füüsiliselt aktiivsed ning kutsuda ka kolleege ülesse piirangute ajal rohkem looduses liikuma. Soovime teile mõnusat pikka nädalavahetust!

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700