Uudised
Ainult tellijale

Äriühingute ühinemise ja jagunemisega seotud raamatupidamisarvestus

Ettevõtlustegevuse laiendamiseks, strateegia muutmiseks, rahvusvahelisteks tehinguteks ja muuks otstarbeks ühinevad sageli mitu tegutsevat äriühingut. Tihti toimub ka äriühingute jagunemist (jaotumise või eraldumise teel) eesmärgiga eristada erinevad tegevusvaldkonnad või seetõttu, et mitme omanikuga äriühingud soovivad hakata tegutsema eraldi.

Maret Güldenkoh käsitleb äriühingute ühinemise ja jagunemisega seotud raamatupidamisarvestust  Foto: Raul Mee

Äriühingute ühinemisel tuleb ühinevate äriühingute raamatupidamine ühendada, jagunemisel jaotada. Nii lihtne see ongi. Kandeid kui selliseid tegema ei pea, majandustehingu toimumist kinnitavad konkreetsed algdokumendid. Algdokumentide alusel koostatakse algbilanss. Algsaldode summeerimine võib olla ajamahukas ja nõuda palju käsitsi tööd, eriti sellisel juhul, kui ühendatavad äriühingud on kasutanud erinevat kontoplaani ja tarkvara.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne LõhmusRaamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Külli Reino
  Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel:
  Cätlin Puhkan
  Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700