Autor: Maret Güldenkoh, Sisekaitseakadeemia Finantskolledž • 8. september 2020

Äriühingute ühinemise ja jagunemisega seotud raamatupidamisarvestus

Ettevõtlustegevuse laiendamiseks, strateegia muutmiseks, rahvusvahelisteks tehinguteks ja muuks otstarbeks ühinevad sageli mitu tegutsevat äriühingut. Tihti toimub ka äriühingute jagunemist (jaotumise või eraldumise teel) eesmärgiga eristada erinevad tegevusvaldkonnad või seetõttu, et mitme omanikuga äriühingud soovivad hakata tegutsema eraldi.
Maret Güldenkoh käsitleb äriühingute ühinemise ja jagunemisega seotud raamatupidamisarvestust
Foto: Raul Mee

Äriühingute ühinemisel tuleb ühinevate äriühingute raamatupidamine ühendada, jagunemisel jaotada. Nii lihtne see ongi. Kandeid kui selliseid tegema ei pea, majandustehingu toimumist kinnitavad konkreetsed algdokumendid. Algdokumentide alusel koostatakse algbilanss. Algsaldode summeerimine võib olla ajamahukas ja nõuda palju käsitsi tööd, eriti sellisel juhul, kui ühendatavad äriühingud on kasutanud erinevat kontoplaani ja tarkvara.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700