Autor: Kristjan Pungas, rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik • 17. detsember 2019

Inflatsioon püsis madalal tasemel

Maailmamajanduse jahtumise ning jätkuvate kaubanduspingete tõttu on naftahinnad aasta teisel poolel püsinud madalana ning võimaldanud ka inflatsioonil kõikuda viimaste aastate madaltaseme lähedal.
Foto: pixabay

Statistikaameti andmetel langesid hinnad novembris eelmise kuuga võrreldes 0,2 protsenti ning aasta varasemaga võrreldes tõusid 1,8 protsenti. Toidu ja teenuste kallinemise tõttu kiirenes inflatsioon euroalal 1 protsendini.

Kuigi teenuste hinnatõus oli novembris selle aasta kiireim, ulatudes pea 5 protsendini, tasakaalustas seda alkoholi ja energiahindade langus. Teenuste hindu veab jätkuvalt tööjõupuudusest tingitud hoogne palgakasv, avaldudes ettevõtjate jaoks kulusurvetes, mida on kõrge tarbijate kindlustunde tingimustes võimalik lõpphindadesse lisada. Lisaks jääb majapidamistel elatustaseme tõustes pärast sundkulutuste katmist rohkem rahalisi vahendeid vaba aja sisustamise ja meelelahutusteenuste jaoks. Novembris näitaski kiireimat kallinemist vaba aja teenuseid ja kaupu hõlmav kaubagrupp, kus hinnad olid 7,3 protsenti kõrgemad kui aasta tagasi.

Energiahinnad on viimastel kuudel madalate naftahindade ja mõnevõrra odavnenud börsielektri mõjul olnud languses. Elekter ja kaugküte on majapidamistel odavnenud aastaga vastavalt 4 ja 5 protsenti.

Välisturgudel on toidu hinnad viimastel kuudel pöördunud tõusule. Suures osas on selle taga Hiinast tuleneva tugeva nõudluse tõttu kiirelt kallinenud lihatooted. Lähikuudel peaks välisturgude mõjul lihatoodete kallinemine ka siinsel turul jätkuma. Mõnevõrra peaks selle mõju pehmendama tänavusest heast saagikusest tingitud aiasaaduste oodatav odavnemine.

Suvel toimunud alkoholi aktsiisimäära langetamine on ka viimastel kuudel vähehaaval lõpphindadesse kandunud. Selle tulemusena oli tänavu novembris kange alkohol 11 protsenti ja õlu 9 protsenti odavam kui aasta varem.

Novembrikuine 1,8-protsendine inflatsioon oli kooskõlas rahandusministeeriumi suveprognoosiga. Detsembris võib oodata vee hinna olulist odavnemist Tallinnas. Sellele vaatamata võib lähikuudel oodata inflatsiooni ajutist kiirenemist.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700