Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 8. november 2019
Ainult tellijatele

Kinnisasja rent Eestis asuvale liidu institutsioonile on erand erandite seast

Käibemaks on universaalne tarbimismaks, millega maksustatakse kõik kaubad ja teenused. See on käibemaksudirektiivi üldine põhimõte, mida saab rikkuda vaid sõnaselgelt direktiivis loetletud erandite puhul. Euroopa Kohus on korduvalt sedastanud, et igasuguseid erandeid tuleb tõlgendada kitsalt, kirjutab Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling.

Käibemaksuseaduses (KMS) on maksuvabastused sätestatud 16. paragrahvis. Seal sätestatud loetelu on piisavalt pikk, mistõttu kõiki erandeid ma siinkohal ei puuduta. Küll aga väärib eraldi tähelepanu üks erand, millele on seaduses sätestatud veel omakorda erand. KMS § 16 lg 2 p 2 alusel ei maksustata käibemaksuga kinnisasja või selle osa üürile, rendile või kasutusvaldusse andmist. KMS § 16 lg 3 p 1 täiendab, et kinnisasja (v.a eluruum) renti, üüri ja kasutusvaldust saab vabatahtlikult maksustada, kui sellest on maksuhaldurit kirjalikult enne käibe tekkimist teavitatud.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Marianne LõhmusRaamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700