Uudised
Ainult tellijale

Transiidiga seotud transporditeenuse maksustatamine

Käibemaksuseaduse (KMS) § 15 lg 4 p 8 sätestab, et 0 maksumääraga maksustatakse kauba välistransiidi tolliprotseduuril oleva kauba veoteenus, sellise kaubaveo korraldamise teenus ning sellise kaubaveoga seotud kõrvalteenused, kui see vedu moodustab osa veost, mis algab või lõpeb liiduvälises riigis, kirjutab Deloitte Advisory maksunõustaja Tõnis Elling.

Transiidiga seotud transporditeenust ei maksustata alati 0 maksumääraga   Foto: scanpix

Käibemaksudirektiivis on sama mõte sätestatud artikli 146 lg 1. Kaubaveoga seotud kõrvalteenuste ammendav loetelu on toodud KMS § 10 lg 8, mis sätestab, et kaubaveoga seotud kõrvalteenused on kauba laadimine, lossimine, käitlemine ja ladustamine veo raames, samuti kindlustamine, kaubaga seonduvate dokumentide vormistamine ja hankimine ning tolliformaalsuste teostamine. Rõhutan, et see loetelu on ammendav. Kõik muud teenused, mida kaubaveoga seoses osutatakse, maksustatakse tavakorras. KMS ei tee vahet, kes tegelikult veoteenust osutab, peaasi, et see oleks seotud eksporditolliprotseduuril oleva kauba vedamisega. Selle sätte mõte on selles, et kui kaup ise viiakse Euroopa Liidust välja, siis seda kaupa Euroopa Liidus ei maksustata ja sellega seoses ei maksustata ka ekspordiga seotud kaubaveoteenust.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Cätlin Puhkan
  Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700