17. oktoober 2018

Arvestusala Edendaja 2018 kandidaat: Kristiina Koel

Läbi aasta vahendab ajakiri Raamatupidamise Praktik arvestusala valdkonnas tegutsevate ja/või seda tugevalt mõjutavate inimeste töiseid saavutusi ja parimaid praktikaid. Sel aastal valime persoonide seast välja inimene, kes võiks kanda nimetust Arvestusala Edendaja 2018. Võitja valitakse ja kuulutatakse välja konverentsil Raamatupidajate päev 2018.

Tutvustus ja töökäik

Orkla Grupp finantsvägede juht Kristiina Koel
Autor: Meeli Küttim

Põhjamaade suuremaid jaekaubandustoodete tootjaid ja müüjaid koondavas kontsernis Orkla Grupp finantsvägesid juhatav Kristiina Koel teab, et ühel päeval tulevad robotid, et jääda. „Ei, nad ei võta meie tööd päriselt ära, ent rutiinsemad töölõigud jäävad kindlasti nende kanda,” ütleb Kristiina.

Kristiina Koeli persoonilugu saad täismahus lugeda SIIN.

Tutvu konverentsi Raamatupidajate Päev 2018- Numbrite mäng programmiga SIIN.

Finantsmaailma suunduv rada avanes Kristiina jaoks pärast TTÜ lõpetamist „Tegelikult läksin õppima aga hoopis IT-d, sest meil kodus käis see jutt kogu aeg, et IT on tulevikuala,” räägib ta. Kujunes nõnda, et IT-d õppis Kristiina kahe õppeaasta jagu, edasi aga läks üle majandusteaduskonda ja lõpetas kokkuvõttes juhtimise erialal. „Kuna asusin õppima õhtuõppes, sain endale lubada päeval töölkäimist ja keskkooli lõpust alates töötasin väga pikalt toonases IT-lipulaevas Microlinkis,” jätkab Kristiina, kelle sõnul on päris kindel, et IT-taust on suunanud teda ka robotitega sõprust otsima.

Aastal 1997 leidis Kristiina, et pangandus, iseäranis välispangandus, on üks huvitav asi, ja jäi selle valdkonnaga seotuks peaaegu kaheks dekaadiks. Toona oli turul selline tore pank nagu Tallinna pank, kus ta alustas assistendina. Töö pangas võimaldas näha rahvusvahelist rahamaailma vägagi variatiivse nurga alt, kuni ta jõudis välispankade kliendihalduri rollini.

2006. aasta alul võttis Kristiinaga ühendust üks personaliotsinguettevõte, kes pakkus talle võimalust kandideerida praegusele töökohale Orkla Grupis. Selle Eestis asuv üksus on Kristiina kinnitust mööda Orkla kontserni tütarettevõte, mis teeb raamatupidamist üksnes oma kontserni kuuluvatele ettevõtetele. Kokku kuulub Orkla gruppi 200 ettevõtet, Eestis asuv finantsteenuste keskus toimetab vaid 27-ga neist. „Siia kuuluvad Põhjamaade suurimad, kuid on ka väikseimaid,” lausub Kristiina ja lisab, et üldine suund on liita kõik grupiettevõtted ühtselt hallatava finantsteenuse alla. Kristiina tituleerib end Orkla kontserni tasandil kui üksuse juhti. „Ma ei ole finantsjuht ega ole ka meie üksuse pearaamatupidaja – tema on meil eraldi –, vaid vastutan üksuse kui terviku tulemuse eest,” avaldab Kristiina.

Töised saavutused

Orkla grupi mastaapsus on Kristiina sõnul just see väärtus, mis võimaldab finantsvallas end korralikult proovile panna – töö raamatupidamiskeskuses, mis haldab sedavõrd suurt hulka ettevõtteid.

Kristiina räägib, et raamatupidamises on võimalik igasuguste tarkade lahenduste abil väga suur hulk protsesse automatiseerida, kuid see tähendab seda, et inimene tegelebki vaid probleemidega ning peab samas olema suuteline ka süsteemi testima. „See eeldab, et asi on n-ö Exceli tabeli tasandil endale ikka selgeks tehtud ning et tervikutunnetus on igati paigas. Muidu oleks vigade leidmine väga keerukas, sa pead teemast rohujuuretasandil täielikult üle käima,” selgitab ta ja lisab, et need, kes suudavad näha „tabeli taha” ning mõista, mis tegelikult toimub, jäävad ka tulevikus väga headeks raamatupidajateks.

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700