17. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ära unusta: uue deklaratsiooni tähtaeg!

20. aprilliks tuleb antud laenud deklareerida vormil INF 14
Foto: Postimees/Scanpix
Esimene seotud isikutele antud laenude deklaratsioon tuleb esitada 20. aprill 2018, tuletab meelde Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling.

Alates 01.01.2018 jõustus TuMS-i § 50², mille alusel maksab residendist äriühing tulumaksu äriühingu aktsionärile, osanikule või liikmele antud laenult, kui tehingu asjaolud viitavad, et tegemist võib olla varjatud kasumieraldisega.

Lisaks tavapärasele laenutehingule võib kasumieraldisena käsitleda laenulepingus laenusumma suurendamist, laenulepingus tagastamise tähtaja pikendamist, kontsernikontole raha kandmist või muid majanduslikult samaväärseid tehingud.

Jõustunud seadusemuudatuse kohaselt tuleb nüüd seotud isikute vahelised laenud deklareerida, et maksuhaldur saaks kontrollida, ega ei ole tegemist varjatud kasumieraldisega. Deklareerimiskohustus ei puuduta kõiki seotud isikute vahelisi tehinguid, vaid ainult selliseid olukordi, kus tütarühing annab laenu emaühingule või oma sõsarühingule. Ehk siis olukordi, kus võib kahtlustada kasumi varjatud väljaviimist. Emaühing tütrele kasumit jagada ei saa, seetõttu sellised laenud kahtluse alla ei satu.

Maksualased nõuanded juhtidele ja juhatuse liikmetele veebiseminaril Mida juht peab teadma maksudest 2018.

Lisainfo ja registreerimine SIIN.

Kui emaettevõtjale või sõsarettevõtjale antud laenu tagastamise tähtaeg on pikem kui 48 kuud, on maksumaksjal maksuhalduri nõudmisel kohustus tõendada 30 päeva jooksul laenu tagasimaksmise võimet ja kavatsust. Muudatus kehtib alates 1. juulist 2017antud laenu suhtes, samuti sellise laenu suhtes, mille puhul on alates 2017. aasta 1. juulist laenusummat suurendatud, laenu tagastamise tähtaega pikendatud või muid olulisi tingimusi muudetud. Kindlasti on tagasimaksmise võimet lihtsam tõendada kui tagasimaksmise kavatsust. Tuginedes kohtupraktikale[1], võib ettevõtlusega mitteseotusele viidata ebamõistlikult pikk laenutähtaeg. Samuti ebamõistlik tagasimakse graafik, tagasimakse tähtaja korduv pikendamine ja laenusumma korduv suurendamine ning turutingimustele ebakohane intressimäär.

Iga kvartal esitatava deklaratsiooni alusel teeb maksuhaldur riskianalüüsi ja vajadusel küsib selgitusi laenu tagasimaksmise võime ning kavatsuse kohta. Alates 2018. aastast tuleb TuMS-i § 565 alusel residendist äriühingul ja mitteresidendist äriühingu Eestis asuval püsival tegevuskohal esitada maksu- ja tolliametile kvartalile järgneva kuu 20. kuupäevaks deklaratsioon eelmise kvartali jooksul TuMS-i §-s 502 nimetatud isikutele antud laenude ja nende tagastamise kohta.

[1] Riigikohtu lahend nr 3-3-1-22-07

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700