Autor: Raamatupidaja.ee • 21. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis muutub statistikaaruannete esitamisel

Statistikaameti peadirektor Mart Mägi
Foto: Jüri Vlassov
Statistikaameti juht Mart Mägi tõdes täna alanud Pärnu Raamatupidamiskonverentsil, et ametile on pandud suured ootused, ent just seetõttu defineeriti selgelt ära, mis on nende visioon ja mida nad teha tahavad. Mis siis Statistikaametil plaanis on?

Raamatupidajate jaoks on kahtlemata huvitav teada, kuidas üldse Statistikaameti valimisse satutakse. Mart Mägi sõnutsi on siin üks oluline näitaja EMTAK-kood. „Kui EMTAK on vale, siis satute valimisse ja saate küsimusi, millele vastata ei taheta. Et koodi saab muuta ainult kord aastas, tasub see üle vaadata. Näiteks oleme avastanud lasteaedu, mis tegutsevad matusebüroo koodiga,“ tõi Mägi näite.

Statistikaameti arengusuunad

Üks muudatusi, mis ettevõtjatele pole ehk kõige meeldivam, ent on samas loodetavasti distsiplineeriv, on sunniraha aruannete korduval esitamata jätmisel. „Rakendame seda sel aastal püsivõlglastele, kes eiravad oma kohustusi. Olen ise ettevõtjatele helistanud ja uurinud, mis on probleemi põhjus. On olnud objektiivseid põhjused, näiteks majandustarkvara vahetus, mille puhulme sunniraha ei rakenda,“ selgitas Statistikaameti juht.

Statistikaameti eesmärk ja soov on see, et andmeid oleks vaja esitada vaid üks kord. Praegu tuleb erinevates registrites jms sisestada andmeid uuesti ja uuesti, kuigi andmekorjet tehakse juba mitmetest erinevatest allikatest, olgu või näiteks mobiililevi või Elering. Selleks tegeletakse juba praegu võimalikult paljude andmekogude liidestamisega.

Teine oluline eesmärk on pakkuda ettevõtjatele tagasi seda, mida andmed räägivad, millised on prognoosid.

Muudatused raamatupidaja töölaual e-Statis

Hea uudis on see, et praegu töö juba käib ning esimese etapi peaks programmeerijad lõpetama järgmise aasta I kvartali lõpuks, mil uus e-Stat peaks avalikuks saama. Keskkond peaks muutuma lihtsamaks, selgemaks, paremaks.

Uus töölaud e-Statis.
Foto: Statistikaamet

„Hakkame teie esitatud näitajate alusel tagasi pakkuma erinevaid statistikaid, et teie juhid ja finantsjuhid saaks andmeid paremini kasutada. Lisanduvad erinevad menüüd – näiteks on võimalik valida, millise ettevõtte asju te ajate. Ka on võimalik kasutajatele erinvaid õigusi määrata“, tutvustas Mägi tulevikku.

Lisaks on näha erinevad küsimustikud. Süsteemi sisse esitatud kontrollide võimaldavad valida, kus asju parandatakse, kas baaslehel või otse kontroll-lehel.

Edasi soovib Statistikaamet andmehõivet oluliselt suurendada ja pöörduda vajadusel ka eraandmekogude poole. „Näiteks mikroettevõtjate puhul võib tekkida küsimus, kas majandustegevus üldse toimub. Meie eesmärk on see, et saame ettevõtte elumärgid mujalt registritest ja pankadest kätte. „

Koos Maksuameti ja Eesti Pangaga tehakse ühine hüpe küsimustikest ja deklaratsioonidest loobumise poole. Esialgu minnakse masin-masin lahendusele üle vabatahtlikkuse alusel, mis tähendab, et Statistikaamet võtab andmed otse ettevõtja raamatupidamissüsteemist ning teeb seejärel vajalikud arvutused.

Pilootprojekt puudutab palga- ja tööjõu andmeid. Kui see on edukas, minnakse edasi tulude-kuludega, mis tähendab, et 2020. aasta lõpuks saaks loobuda kõigist küsimustikest.

„Teie valmisolek muudatusteks on äärmiselt oluline. Me oleme suure hüppe alguspunktis. Meile tulevatest andmetest on võimalik pakkuda huvitavaid statistikaid.  Lühidalt võib ju öelda, et Eestil läheb praegu hästi. Aga hästi võiks ka 200 aasta pärast. Selle alus on aga targad otsused, mis vajavad omakorda õigeid andmeid. See ongi Statistikaameti roll, milles tahame olla lipulaev,“ võttis Mart Mägi Statistikaameti arengutegevuse ja suunad kokku.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700